Evropa

Brisel i Baku potpisali memorandum radi udvostručenja uvoza gasa iz Azerbejdžana

Komentari

Autor: Euronews / Tanjug

18/07/2022

-

16:34

Brisel i Baku potpisali memorandum radi udvostručenja uvoza gasa iz Azerbejdžana
Tanjug/AP/Boris Grdanoski - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija potpisala je danas sa Azerbejdžanom memorandum o razumevanju za udvostručenje uvoza azerbejdžanskog prirodnog gasa na najmanje 20 milijardi kubnih metara godišnje do 2027. godine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetila je Baku jutros radi razgovora o povećanju snabdevanja gasom EU.

„Ovim novim Memorandumom o razumevanju, otvaramo danas novo poglavlje u našoj energetskoj saradnji s Azerbejdžanom, ključnim partnerom u našim naporima da se udaljimo od ruskih fosilnih goriva“, rekla je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, prenosi Rojters.

Prema dokumentu u koji je Rojters imao uvid, sporazum između Bakua i EU povećaće protok gasa u blok kroz gasovod Južni gasni koridor.

Strane teže da podrže bilateralnu trgovinu prirodnim gasom, uključujući izvoz u Evropsku uniju, preko Južnog gasnog koridora, od najmanje 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje do 2027. godine, u skladu sa komercijalnom održivošću i potražnjom na tržištu, kaže se u dokumentu, prenosi Euronews.

Prošle godine gasovod je transportovao osam milijardi kubnih metara gasa u EU. Povećanje bi zahtevalo od Azerbejdžana da poveća domaću proizvodnju gasa.

Azerbejdžan već povećava isporuke prirodnog gasa EU sa 8,1 milijarde kubnih metara (bcm) u 2021. na očekivanih 12 milijardi kubnih metara u 2022. godini, saopštila je Komisija.

Zemlja, koja se graniči sa Gruzijom, Turskom, Jermenijom, Rusijom, Iranom i Kaspijskim morem, počela je da izvozi prirodni gas u Evropu preko Transjadranskog gasovoda krajem 2020.

Azerbejdžan je tada saopštio da planira da šalje 10 milijardi kubnih metara gasa u Evropu svake godine, uglavnom u Italiju, ali i u Grčku i Bugarsku.

Zbog napada Moskve na Ukrajinu, EU traži alternativne dobavljače koji bi zamenili Rusiju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa