Evropa

U Austriji otkrivene socijalne prevare "teške" 60 miliona evra, 70 odsto počinili stranci

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2022

-

11:17

U Austriji otkrivene socijalne prevare "teške" 60 miliona evra, 70 odsto počinili stranci
Gerhard Karner - Copyright AP/Lisa Leutner

veličina teksta

Aa Aa

Od uspostavljanja Operativne jedinice za borbu protiv socijalnih prevara u julu 2018. godine, austrijske vlasti su podnele više od 11.000 prijava za štetu u visini od oko 60 miliona evra.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner rekao je da se radi o prevarama od bespravnog dobijanja socijalne pomoći do penzija.

Prema njegovim rečima, 30 odsto otkrivenih prevara počinili su Austrijanci, a 70 odsto stranci.

Ministar finansija Magnus Bruner rekao je da je solidarnost osnovni stub svakog društva, a to mora važiti i za poreske obveznike, koji finansiraju socijalne usluge.

"Solidarnost nije jednosmerna ulica", naglasio je on.

Najčešća prevara tiče se dobijanja socijalne pomoći bez zakonskog prava na to. Isto tako u vezi isplata penzija preminulih članova porodice, bez da se prijavi da je lice umrlo, kao i dobijanje dečjeg dodatka bez pravne osnove, ako deca ne žive u Austriji.

Šef Finansijske policije Vilfrid Lener ukazao je na slučaj jednog lanca supermarketa, gde je svih 1.100 zaposlenih bilo prijavljeno na minimalac.

Kod njih je, kaže, socijalna pomoć bila sastavni deo modela poslovanja.

Operativan jedinica razotkrila je i jednu ženu koja je primala socijalnu pomoć u Austriji, iako je izdavala 17 stanova i jednu vilu u Hrvatskoj i u periodu od 2016. do 2021. ostvarila prihode u visini od oko 80.000 evra.

Ministar Bruner je najavio da će pritisak na one koji prevarom pokušavaju da dobiju socijalne usluge biti pojačan, jer taj novac, koji bespravno dobijaju prevaranti, može biti korišćen za druge svrhe.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa