Evropa

U Austriji privatni detektivi "love" lažne bolesnike, mnogo onih koji otvaraju bolovanje da bi produžili odmor

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

10:20

U Austriji privatni detektivi "love" lažne bolesnike, mnogo onih koji otvaraju bolovanje da bi produžili odmor
U Austriji privatni detektivi "love" lažne bolesnike, mnogo onih koji otvaraju bolovanje da bi produžili odmor - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vreme letnjih odmora je i vreme kada privatni detektivi u Austriji imaju pune ruke posla, jer mnogi zaposleni pokušavaju na ilegalan način da produže letovanje. Mnoge kompanije u Austriji angažuju privatne detektive da provere da li su zaposleni, koji su otvorili bolovanje, stvarno bolesni.

Mnogo je onih koji odu kod lekara, izigravaju bolesnika, i uzimaju bolovanje kojim produžavaju odmor.

"Iako se prevara sa bolovanjima rešava pred radnim sudom i oštećene kompanije ne podnose prijave policiji i tužilaštvu, pravno gledano to je prevara. U prošlosti bilo je i krivičnog gonjenja", upozorava predsednik Udruženje detektiva Austrije Peter Pokorni.

On ukazuje da se rasvetljavanje takvih slučajeva vodi, kako kaže, nespektularnom opservacijom. Na osnovu tih dokaza kompanije daju otkaz svojim zaposlenima koji su otvorili lažno bolovanje.

"Za tako nešto se dobija momentalni otkaz, odmah nakon što detektiv obavesti kompaniju o prikupljenim dokazima", naglasio je Pokorni.

U prošlosti sve je češći slučaj da kompanije šalju detektive da prate svoje zaposlene koji su otvorili bolovanje, i tako često ustanove da nisu bolesni, već da bolovanje koriste za dodatne slobodne dane.

Sindikati su u više navrata pokušavali da se suprostave ovakvoj praksi, ali radni sud stao je na stranu poslodavaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa