Evropa

Agencija UN: Beloruska lažna pretnja bombom kako bi se preusmerio avion Rajanera bila nezakonita

Komentari

Autor: Politico

20/07/2022

-

10:02

Agencija UN: Beloruska lažna pretnja bombom kako bi se preusmerio avion Rajanera bila nezakonita
Agencija UN: Beloruska lažna pretnja bombom kako bi se preusmerio avion Rajanera bila nezakonita - Copyright EPA/ANDY RAIN

veličina teksta

Aa Aa

Belorusko preusmeravanje aviona Rajanera, koje je dovelo do hapšenja novinara disidenta Romana Protaševiča i njegove partnerke Sofije Sapege bio je "čin nezakonitog mešanja", saopštila je Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO).

Beloruske vlasti su 23. maja 2021. godine, podsetimo, objavile pretnju bombom u avionu Rajanera koji je leteo iz Atine za Vilnjus, pa je letelica prizemljena u Minsku. Proteševič i Sapega su tom prilikom uhapšeni.

"Savet ICAO je priznao da je pretnja bombom na letu FR4978 bila namerno lažirana i da je ugrozila njegovu bezbednost", navodi se u saopštenju. Agencija je dodala da je pretnja "saopštena posadi po upustvima visokih vladnih zvaničnika Belorusije".

Tanjug/AP/Ramil Nasibulin

 

ICAO, agencija Ujedinjenih nacija, sada je završila svoju istragu, nakon što je istu u januaru produžila zbog nedostajućih informacija od beloruskih vlasti. Kako prenosi Politiko, agencija je samo razmatrala pitanja avijacije i nije donosila zaključke o hapšenjima. 

Podsetimo, hapšenja koja su se dogodila u Minsku, izazvala su gnev širom EU, pri čemu je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen to nazvala "otmicom", a poljski premijer Mateuš Moravjecki je rekao da je to čin "državnog terorizma bez presedana". Šef Rajanera Majkl O'Liri opisao je incident kao "otmicu koju sponzoriše država".

Trenutno stanje Protaševiča nije poznato. On je u januaru ove godine rekao da više nije u kućnom pritvoru, neuobičajeno se pojavljujući u provladinim medijima. Sapega je zatražila pomilovanje u pismu krajem juna, pozivajući beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka na popustljivost.

Preporuka za vas

Srbija samo delimično podržala novi paket sankcija Belorusiji, oko čega se Beograd nije usaglasio sa Briselom?
Otac uhapšene Sofije Sapege traži pomilovanje od Lukašenka:  Ne uništavajte joj život, ona je devojčica koja tek počinje da živi

Komentari (0)

Evropa