Evropa

SAD optužuju Belorusiju za vazduhoplovnu pirateriju na letu Rajanera kada je uhapšen Roman Protaševič

Komentari

Autor: Euronews, AP

21/01/2022

-

10:19

SAD optužuju Belorusiju za vazduhoplovnu pirateriju na letu Rajanera kada je uhapšen Roman Protaševič
SAD optužuju Belorusiju za vazduhoplovnu pirateriju na letu Rajanera kada je uhapšen Roman Protaševič - Copyright EPA/TOMS KALNINS

veličina teksta

Aa Aa

Američki tužioci optužili su u četvrtak četvoricu beloruskih vladinih zvaničnika za pirateriju, jer su prošle godine preusmerili let Rajanera kako bi uhapsili opozicionog novinara, koristeći se lukavstvom da je postojala pretnja bombom.

U optužbama, koje su objavili savezni tužioci u Njujorku, navodi se da je putnički avion koji je redovno leteo između Atine, Grčka i Vilnjusa u Litvaniji, 23. maja preusmeren u Minsk od strane tamošnjih organa kontrole vazdušnog saobraćaja.

"Od početka letenja na motorni pogon, zemlje širom sveta su sarađivale kako bi putnički avioni bili bezbedni. Optuženi su srušili te standarde preusmeravanjem aviona u svrhu suzbijanja neslaganja i slobode govora", rekao je američki tužilac Demian Vilijams u saopštenju za javnost u kojem su najavljene optužbe.

Kompanija Rajaner navela je da su beloruski kontrolori letenja rekli pilotima da postoji dojava o bombi u avionu te su naredili da avion sleti u Minsk.

Tanjug/AP/Ramil Nasibulin

Uhapšeni novinar i aktivista, Roman Protasevič

Uhapšeni novinar i aktivista, Roman Protasevič, vodio je popularnu aplikaciju za razmenu poruka koja je pomogla u organizovanju masovnih demonstracija protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. On je napustio Belorusiju 2019. godine gde se suočavao sa optužbama za podsticanje nereda.

Američki tužioci opisali su optužene kao begunce i rekli da se suočavaju sa optužbama za zaveru radi vršenja piraterije, za koju je propisana obavezna minimalna kazna od 20 godina zatvora. Zvaničnici SAD su istakli da oni imaju jurisdikciju nad slučajem jer su njihovi državljani bili na ovom letu.

Povodom ovog slučaja upiti za komentar upućeni su beloruskoj ambasadi u Vašingtonu i misiji te zemlje u Njujorku, a njihovi telefoni su zvonili bez odgovora u četvrtak uveče, piše Euronews.

Takođe, podseća se da su SAD u avgustu, godinu dana od ponovnog izbora za predsednika Aleksandra Lukašenka, uvele nove sankcije Belorusiji. Nakon incidenta sa letom Rajanera, Evropska unija je uvela dodatne sankcije pojedincima iz te zemlje, a zabranila je beloruskim aviokompanijama da koriste vazdušni prostor i aerodrome zemalja EU, te pozvala prevoznike sa sedištem u EU da izbegavaju letove iznad Belorusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa