Evropa

Pilot prizemljenog aviona Rajanera tvrdi da nije imao drugu opciju osim da sleti u Belorusiju

Komentari

Autor: AP

15/06/2021

-

22:08

Pilot prizemljenog aviona Rajanera tvrdi da nije imao drugu opciju osim da sleti u Belorusiju
Pilot prizemljenog aviona Rajanera tvrdi da nije imao drugu opciju osim da sleti u Belorusiju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pilot koji je upravljao avionom koji je Belorusija preusmerila sa rute prošlog meseca nije imao  drugu mogućnost nego da uradi kako mu je rečeno, rekao je direktor Rajanera Majkl O' Leri.

O'Leri je rekao za englesko pravosuđe da je vazdušna kontrola Minska poručila pilotu "da im preti opasnost i da će bomba koja se nalazi u letelici da eksplodira ukoliko avion uđe u vazdušni prostor Litvanije". 

EPA/ANDY RAIN

 

Avion koji je poleteo iz Atine, preusmeren je u Minsk 23. maja i tada su uhapšeni novinar disident Roman Protaševič i njegova devojka, prenosi AP.

Kapetan aviona je hteo da razgovara sa kontrolnim centrom Rajanera ali su ga avio zvaničnici iz Minska  slagali da iz Rajanera niko ne odgovara na pozive, rekao je O'Leri. Tako da nije imao drugu mogućnost nego da sleti u Minsk, rekao je direktor i dodao da su ovim postupkom prekršena sva međunarodna pravila vazdušnog saobraćaja.

Kada je avion sleteo, ukrcali su se nepoznati ljudi i tražili od posade da se izjasni da su “dobrovljno sleteli u Minsk“ što je posada odbila da uradi.

Posle ovog postupka Belorusiji su uvedene sankcije jer su evropski avioprevoznici pozvani da ne lete preko beloruskog vazdušnog prostora. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa