Evropa

Beloruski premijer: Tražićemo na sudu naknadu zbog sankcija

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2021

-

19:37

Beloruski premijer: Tražićemo na sudu naknadu zbog sankcija
Beloruski premijer: Tražićemo na sudu naknadu zbog sankcija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Beloruski premijer Roman Golovčenko poručio je danas da će Belorusija tražiti naknadu na sudu za gubitke prouzrokovane sankcijama izrečenim Minsku nakon incidenta sa letom Rajanera.


"Čvrsto osećamo da smo u pravu i spremni smo da branimo svoje interese na sudu. Mislim da ćemo uspeti da dobijemo nadoknadu za štetu koja nam je naneta", rekao je beloruski premijer u intervjuu za TV Belorusija-1, prenosi TASS.

Evropska unija je zabranila od danas beloruskim avionima preletanje preko njenog vazdušnog prostora, kao i pristup aerodromima nakon prinudnog sletanja aviona kompanije Rajaner.

U odluci Saveta Evropske unije, koja je prva zvanična mera EU nakon incidenta sa letom Rajanera u Minsku, precizirano je da se zabrana ne odnosi na humanitarne letove, kao i prinudna sletanja i hitne letove.

Avion kompanije Rajaner, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba, za koje se ispostavilo da je lažno, a tom prilikom je uhapšen novinar i opozicionar Roman Protaševič, što je naišlo na osudu i kritike zapadnih zemalja.

"Cilj sankcija da se nanese šteta kompaniji Belavia"

Direktor Odeljenja za vazduhoplovstvo Ministarstva saobraćaja Belorusije Artjom Sikorski smatra da sankcije protiv nacionalnog avioprevoznika Belavia, treba posmatrati kao pokušaj da se našteti ovoj kompaniji i zauzme njen udeo na tržištu.

Sikorski je danas rekao za televiziju "ONT" da su sankcije EU korporativni napad na tržište i poslovanje aviokompanije Belavia, koja uopšte nije učestvovala u incidentu sa letom Rajanera, prenosi TASS.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa