Evropa

Protaševič na konferenciji za novinare beloruskih vlasti, opozicija tvrdi - pod prinudom

Komentari

Autor: Euronews, N. Z.

14/06/2021

-

17:21

Protaševič na konferenciji za novinare beloruskih vlasti, opozicija tvrdi - pod prinudom
Protaševič na konferenciji za novinare beloruskih vlasti, opozicija tvrdi - pod prinudom - Copyright Tanjug/AP/Ramil Nasibulin

veličina teksta

Aa Aa

Uhapšeni beloruski novinar Roman Protaševič pojavio se na konferenciji za medije koja je održana danas u Minsku na kojoj je rekao da se oseća dobro, da nije pretučen. Opozicija je u vezi sa ovim pojavljivanjem ponovo navela da je ono pod prinudom.

Protaševič je na konferenciji sedeo uz četiri zvaničnika, od kojih su dvojica bila u uniformi, prenosi Rojters. Rekao je da nije nateran da sarađuje sa vlastima i da je dobrog zdravlja od kako je uhapšen prošlog meseca kada je avion "Rajanera" preusmeren i prizemljen u Minsku,

"Sve je u redu sa mnom. Niko me ne bije, niko me nije takao. Razumem štetu koju sam prouzrokovao državi. Sada želim da učinim sve što je u mojoj moći da ispravim ovu situaciju", rekao je on.

Protaševič se nekoliko puta pojavio na snimcima od kada je uhapšen 23. maja. Od tada je priznao da je planirao da sruši predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka organizovanjem "nereda" i povukao je ranije kritike protiv predsednika.

"Ovo nije konferencija za medije već scena Kafke ili Orvela", naveo je na Tviteru Franak Viačorka, viši savetnik opozicionarke Svetlane Tihanovske. 

Novinar BBC napustio konferenciju

Novinar Džona Fišer napisao je da je ekipa BBC napustila konferenciju.

"Ne učestujemo kad je od očigledno pod prinudom", napisao je on na Tviteru.

 

 

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kometarisala je to što je novinar BBC napustio konferenciju za novinare koju je u Minsku organizovalo Ministarstvo spoljnih poslova, javlja beloruska agencija Belta.

"Novinar BBC je izašao sa konferencije beloruskog Ministarstva spoljnih poslova u znak protesta protiv, kako verujem, toga što je Roman Protašević nateran da učestvuje u njoj. Nadam se da ćemo doživeti da vidimo BBC novinare da urade isto na konferencijama sa Džulijanom Asanžom jednog dana", navela je Zaharova, nazivajući ih "licemerima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa