Evropa

Pala italijanska vlada – Mario Dragi potpisao ostavku, predsednik Italije je prihvatio

Komentari

Autor: ABC News, Independent

21/07/2022

-

09:57

Pala italijanska vlada – Mario Dragi potpisao ostavku, predsednik Italije je prihvatio
Pala italijanska vlada – Mario Dragi potpisao ostavku, predsednik Italije je prihvatio - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski premijer Mario Dragi potpisao je ostavku na mesto predsednika Vlade Italije, prenosi Rojters. Predsednik Italije Serđo Matarela je prihvatio Dragijevu ostavku, objavljeno je u rezidenciji predsednika Italije.

Kako se navodi u saopštenju italijanskog predsednika, Matarela je zatražio od Dragija da ostane na funkciji premijera kao vršilac dužnosti.U saopštenju se ne navodi da li će predsednik Italije raspustiti parlament ili raspisati vanredne izbore, prenosi Rojters.

profimedia

 

Predsednik Italije planira kasnije danas da se sastane sa predsedavajućima oba doma parlamenta.

Dragijeva vlada se raspala u sredu nakon što su članovi koalicije koju čine levi, desni i populisti odbili njegov apel da se udruže kako bi završili prirodni mandat parlamenta i obezbedili sprovođenje programa oporavka od pandemije virusa korona koji finansira EU.

Umesto toga, stranke desnog centra Forca Italija, Lige i populističkog Pokreta pet zvezdica bojkotovale su glasanje o poverenju Senatu, što je jasan znak da su završile sa Dragijevom sedamnaestomesečnom vladom.

Podsetimo, Matarela je odbacio prvobitnu Dragijevu ostavku prošle nedelje kada ju je prvi put ponudio. Matarela je zatražio od Dragija da se vrati u parlament kako bi upoznao poslanike sa situacijom, što je učinio juče apelujući na lidere stranaka da poslušaju pozive na jedinstvo običnih Italijana.

Iako dalji koraci nisu poznati, pretpostavlja se da će Matarela raspustiti parlament, otvarajući tako put za vanredne izbore krajem septembra ili početkom oktobra. Petogodišnji mandat parlamenta je inače trebalo da istekne 2023. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa