Evropa

Pirova pobeda Dragija: U Senatu izglasano poverenje italijanskoj vladi, očekuje se ostavka premijera

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

20/07/2022

-

18:34

Pirova pobeda Dragija: U Senatu izglasano poverenje italijanskoj vladi, očekuje se ostavka premijera
Mario Dragi - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski premijer Mario Dragi dobio je danas poverenje nakon glasanja u Senatu, gornjem domu italijanskog parlamenta, iako su tri glavne koalicione stranke odbile da učestvuju u izjašnjavanju, što je de fakto sabotiralo njegovu administraciju. 

U predlogu za glasanje o poverenju podnetom Senatu traženo je odobrenje za Dragijev govor koji je održao ranije, kada je zahtevao jedinstvo od svojih koalicionih saveznika, prenosi Rojters.

Od ukupno 321 senatora, Dragija je podržalo 95, dok je 38 bilo protiv, ali desetine senatora su odsustvovale sa današnjeg glasanja. Obraćanje Dragija na Kvirinalu zakazano je za sutra u 9, kada se i očekuje da podnese ostavku, a italijanska Republika čak navodi i mogući datum novih izbora - 2. oktobar.

Dragi je zatražio od Senata da glasa o poverenju vladi što bi i formalno obezbedilo njen ostanak. Glasanje su, međutim, bojkotovali senatori tri stranke iz Dragijeve koalicije: Forca Italija, stranke desnice koju vodi bivši premijer Silvio Berluskoni, zatim krajnje desničarska Liga, koju vodi populista Mateo Salvini i populistički Pokret pet zvezdica.

Glasanje u Senatu je trebalo da bude potvrda da Gornji dom parlamenta Italije odobrava ono što je Dragi izneo prethodno u svom govoru, u kojem je pre svega zahtevao jedinstvo od koalicionih partnera ukoliko žele da vlada ostane na vlasti, prenosi Rojters.

Naime, šest dana nakon što je ponudio svoju ostavku predsedniku Serđu Matareli, italijanski premijer Mario Dragi obratio se poslanicima u parlamentu i pozvao na jedinstvo svojih partnera u vladi, ako žele da on ostane na toj funkciji. Kako je rekao, bilo je nemoguće ignorisati Italijane koji pozivaju da koalicija opstane, ali je napomenuo i da je potreban "novi, iskren i konkretan pakt".

Iako je kriza u vladajućoj koaliciji trajala neko vreme, situacija je kulminirala prošle nedelje kada je Pokret pet zvezica, inače deo koalicije, bojkotovao glasanje o poverenju, a Dragi je odmah Matareli ponudio svoju ostavku. 

Međutim, predsednik Serđo Matarela tu ostavku je odbio, u nadi da se može pronaći rešenje koje bi vladu održalo na okupu. Razgovori su u bili u toku između partija, a Dragi se danas vratio u parlament kom je predstavio svoj zaključak. Italijanski premijer je istakao neke od svojih uslova za ostanak, uključujućii podršku njegovom programu reformi pod mandatom EU, ubrzanje zelene tranzicije, pomoć u krizi troškova života.

Dragi, inače, ima dovoljnu većinu da ostane na funkciji bez podrške Pokreta, ali je do sada odbijao tu opciju, jer je njegova prvobitna namera bila da predvodi koaliciju nacionalnog jedinstva sa strankama sa celog političkog spektra.

Senatori u Gornjem domu iz populističkog Pokreta pet zvezdica danas nisu aplaudirali na kraju Dragijevog govora, kao ni mnogi članovi desničarske stranke Liga, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa