Evropa

Di Majo: Ako se u vladu ne vrati jedinstvo, prevremeni izbori na jesen

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

16:08

Di Majo: Ako se u vladu ne vrati jedinstvo, prevremeni izbori na jesen
Tanjug/AP/Gregorio Borgia - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Italiji će možda biti potrebni prevremeni izbori kako bi izašla iz slepe ulice, rekli su danas vladini zvaničnici, nakon što je premijer Mario Dragi podneo ostavku posle pobune koalicionog partnera.

Predsednik Serđo Matarela odbio je juče Dragijevu ostavku te od njega zatražio da se sledeće sedmice obrati parlamentu kako bi dobio jasniju sliku političke situacije.

Ako se u vladine redove brzo ne vrati jedinstvo, jedina alternativa bila bi sazivanje izbora na jesen, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo, upozorivši da bi Rusija pozdravila prevremene izbore, ali da bi to naškodilo italijanskoj ekonomiji.

"Ako Dragi padne, idemo na glasanje", rekao je on za RTL radio, dodajući da bi bez potpuno funkcionalne vlade u nadolazećim mesecima Italija rizikovala da izgubi milijarde evra iz EU fondova za postpandemijski oporavak i da neće moći da donese mere za borbu protiv visokih energetskih troškova.

Nacionalni izbori predviđeni su u prvoj polovini 2023. godine, a prevremeni izbori bi strankama omogućili malo vremena da sastave program i pripreme svoje liste kandidata.

Nijedna stranka u vladi nacionalnog jedinstva nije pozvala na izbore nakon što je Dragi ponudio ostavku. Međutim, jedna velika grupa koja je ostala izvan koalicije, krajnje desna stranka Braća Italije, odmah je pozdravila ideju.

Stranci Braća Italije, koju vodi Ðorđa Meloni, porasla je podrška i mogla bi biti najveće pojedinačna stranka u sledećem sastavu parlamenta.

"S Dragijevom ostavkom... ova zakonodavna vlast je gotova", napisala je Meloni na Tviteru i dodala "Izbori odmah."

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa