Evropa

Dilema Marija Dragija: Niz uslova za ostanak na mestu premijera i desničari koji traže šansu u novim izborima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, BBC

20/07/2022

-

16:05

Dilema Marija Dragija: Niz uslova za ostanak na mestu premijera i desničari koji traže šansu u novim izborima
Dilema Marija Dragija: Niz uslova za ostanak na mestu premijera i desničari koji traže šansu u novim izborima - Copyright Tanjug AP/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Šest dana nakon što je ponudio svoju ostavku predsedniku Serđu Matareli, italijanski premijer Mario Dragi obratio se poslanicima u parlamentu i pozvao na jedinstvo svojih partnera u vladi, ako žele da on ostane na toj funkciji. Kako je rekao, bilo je nemoguće ignorisati Italijane koji pozivaju da koalicija opstane, ali je napomenuo i da je potreban "novi, iskren i konkretan pakt".

Budućnost italijanske vlade, ipak, i dalje nije sasvim poznata. Senatori će danas raspravljati o obraćanju parlamenta, a rezultat glasanja biće poznat do večeras. I sutra se očekuje da će o budućnosti vlade raspravljati Donji dom, a za to vreme opstanak italijanske koalicije nacionalnog jedinstva visi o koncu, pa bi Italija već na jesen mogla da izađe na prevremene izbore.

Iako je kriza u vladajućoj koaliciji trajala neko vreme, situacija je kulminirala prošle nedelje kada je Pokret pet zvezica, inače deo koalicije, bojkotovao glasanje o poverenju, a Dragi je odmah Matareli ponudio svoju ostavku. Ipak, predsednik je to odbio, pa će tek nakon današnjeg obraćanja situacija možda da dobije epilog.

Pozivi da Dragijeva koalicija opstane

Italijanska koaliciona vlada, koja uključuje stranke desice, levice, centra i populistički Pokret pet zvezdica, formirana je u februaru prošle godine da pomogne Italiji da se oporavi od pandemije koronavirusa. Tenzije u koaliciji tinjale su, međutim, mesecima, ali je "proključalo" prošlog četvrtka kada je Pokret pet zvezdica, koji je deo koalicije, bojkotovao glasanje o poverenju u Senatu. Dragi je odmah otišao do predsedničke palate i tamo ponudio svoju ostavku.

Međutim, predsednik Serđo Matarela tu ostavku je odbio, u nadi da se može pronaći rešenje koje bi vladu održalo na okupu. Razgovori su u bili u toku između partija, a Dragi se danas vratio u parlament kom je predstavio svoj zaključak.

Tokom govora je izneo niz problema sa kojima se Italija trenutno suočava, od rata u Ukrajini do socijalne nejednakosti i rasta cena, i poručio da političke stranke moraju da stanu iza njega, ako žele da predvodi vladu do redovnih izbora u prvoj polovini 2023. 

"Da li su stranke i vi poslanici spremni da ponovo izgradite ovaj savez", upitao je Dragi tokom obraćanja u parlamentu, uz napomenu da to traže građani Italije.

Italijanski premijer je istakao neke od svojih uslova za ostanak, uključujućii podršku njegovom programu reformi pod mandatom EU, ubrzanje zelene tranzicije, pomoć u krizi troškova života.

Tanjug AP/Andrew Medichini

 

Kako je pisao Politiko, brojni glasovi i u zemlji i u inostranstvu zatražili su od Dragija da ostane na funkciji, tvrdeći da ako Italija bude lišena skroz funkcionalne vlade to šteti napretku u ekonomskim reformama i odlaže usvajanje budžeta za 2023. godinu.

Preuranjeni odlazak takođe bi stavio u rizik i finansiranje Italije iz EU iz fonda za oporavak od koronavirusa, u vreme kada je ekonomija pod pritiskom i zemlja se suočava sa energetskom krizom. Dragi je u ponedeljak posetio Alžir kako bi finalizovao gasni sporazum koji bi pomogao Italiji da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Osim što bi destabilizovao treću najveću ekonomiju u EU, Dragijev odlazak bi lišio blok i jednog od najmudrijih i najiskusnijih lidera u vreme izazova, piše Politiko.

Lia Kuartapele, poslanica i portparolka za spoljne poslove Demokratske partije levog centra rekla je za Politiko da Evropa gleda "sa uzbunom i zaprepašćeno zašto se Italija odriče nekog Dragijevog kvaliteta".

Izbori ili novi savez?

Dragi, inače, ima dovoljnu većinu da ostane na funkciji bez podrške Pokreta, ali je do sada odbijao tu opciju, jer je njegova prvobitna namera bila da predvodi koaliciju nacionalnog jedinstva sa strankama sa celog političkog spektra. Međutim, ostanak ovog pokreta u koaliciji, dovodi u pitanje saradnju sa drugim partijama. 

Desničarska stranka Liga Matea Salvinija i njeni saveznici iz stranke "Forca Italija" Silvija Berluskonija saopštili su da više ne žele da dele vlast sa Pokretom pet zvezdica i time dodatno zakomplikovali mogućnost da se prevaziđu podele.

Senatori u Gornjem domu iz populističkog Pokreta pet zvezdica danas nisu aplaudirali na kraju Dragijevog govora, kao ni mnogi članovi desničarske stranke Liga, navodi Rojters.

Politiko je i ranije pisao da se Dragi može predomisliti ako vidi da i dalje ima podršku koalicije, čak i u slučaju da ima alternativnu većinu. U slučaju da podnese ostavku, Matarela bi mogao da se konsultuje sa političkim partijama i vidi da li postoji mogućnost za neku novu većinu.

Ipak, verovatniji scenario je da bi Matarela u tom slučaju raspustio parlament i raspisao nove izbore. Glasanje bi se održalo početkom oktoba. Ceo proces bi zapravo mogao da potraje, a to nije nešto što Italija može lako da priušti. Nakon održavanja izbora, predsednik mora da obavi konsultacije sa strankama kako bi formirao novu vladu. Poslednji put na vladu se čekalo više od 100 dana.

Desničari vide šansu

Neposredan rizik u slučaju pada vlade je da Italija neće usvojiti zakon o budžetu kako bi pomogla najsiromašnijima u krizi troškova života i finalizirala reforme potrebne za otključavanje fondova EU, piše Politiko. 

Međutim, postoje i širi evropski rizici u održavanju izbora sada, rekla je Kuartapale - očekuje se da će desničarske stranke pobediti kao koalicija ako se raspišu izbori.

"Italija bi trebalo da bude zemlja koja vodi integraciju u EU, ali umesto toga sa desničarskom evroskeptičnom vladom na vlasti, mogla bi da postane jedna od prepreka", rekla je.

profimedia

 

A uprkos podršci koju ima u zemlji i svetu, Dragi i dalje ima velike prepreke u sopstvenoj koaliciji. Pokret pet zvezica duboko je podeljen oko toga da li da reafirmiše podršku Dragiju ili da povuče svoje ministre iz vlade. Deo pokreta se odvojio pre mesec dana zbog pitanja slanja oružja Ukrajini. Postoji rizik da bi se još jedna frakcija mogla odvojiti ako rukovodstvo odluči da napusti vladu.

"Forca Italija" desnog centra i desničarska Liga rekla su u nedelju da neće nastaviti da vladaju a "nepoizdanim nekompetentnim Pokretom pet zvezdica, pa su pozdravili izglede za nove izbore.

Đorđa Meloni, liderka opozicione desničarske partije Braća Italije, pozvala je na prevremene izbore, govoreći da ankete nejnoj partiji daju 23,8 odstoglasova. Ankete pokazuju i da bi naredni premijer Italije mogao da bude sa krajnje desnice, piše BBC.

"Ovo objašnjava zašto se levica toliko plaši izbora", rekla je ona. 

Komentari (0)

Evropa