Evropa

Premijer ponudio ostavku, Matarela odbio: Pukotine u Dragijevoj koaliciji vode Italiju na prevremene izbore?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

15/07/2022

-

20:30

Premijer ponudio ostavku, Matarela odbio: Pukotine u Dragijevoj koaliciji vode Italiju na prevremene izbore?
Mario Dragi - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski premijer Mario Dragi saopštio je u četvrtak uveče da podnosi ostavku nakon što je njegova vlada izgubila podršku koalicionog partnera - populističkog Pokreta pet zvezdica. Ovu ostavku je, međutim, predsednik Serđo Matarela odbio, pa je tako Italija zapala u političku krizu koja bi na jesen mogla da rezultira prevremenim parlamentarnim izborima.

Bivšeg šefa Evropske centralne banke imenovao je za premijera prošle godine predsednik Matarela kako bi poveo Italiju u oporavak posle pandemije i spasio zemlju od nestabilnosti. On vladu predvodi od februara 2021. godine, ali je 17 meseci kasnije budućnost italijanske izvršne vlasti pod znakom pitanja.

Iako je nezadovoljstvo u vladajućoj koaliciji tinjalo, sve je kulminiralo u četvrtak kada se u parlamentu glasalo o poverenju Dragijevim planovima koji se tiču ekonomske krize i rastućim troškovima života. I iako je sve prošlo dobro po njega, odnosno izglasano mu je poverenje sa rezultatom 172-39, glasanje su bojkotovali predstavnici Pokreta pet zvezdica Đuzepea Kontea.

Upravo ovo je bio razlog da Dragi ponudi svoju ostavku jer je, kako je rekao, pakt poverenja, koji je održao vladu jedinstva, nestao. Međutim, odluka Matarele da tu ostavku odbije dovela je Italiju u period neizvesnosti, a on je pozvao premijera i da se obrati parlamentu kako bi se procenila trenutna politička situacija.

I iako su redovni izbori zakazani za početak 2023. godine, ukoliko se u vladine redove ne vrati jedinstvo, neki zvaničnici već upozoravaju da bi jedina alternativa bilo sazivanje izbora na jesen ove godine. Za to vreme, neke stranke u novonastaloj krizi vide priliku, a liderka stranke Braća Italije Đorđa Meloni pozvala je na izbore odmah najavljujući da je "spremna da vlada", prenosi BBC.

Matarela sačuvao "Super Marija"

Dragijeva široka vlada nacionanog jedinstva formirana je u februaru 2021. godine sa stranakama leve i desne strane, kako bi se pomoglo Italiji u oporavku od pandemije kovida 19. Pokret Pet zvezdica inicijalno je bio najveća partija u okviru Dragijeve koalicije, ali je tokom ovih meseci doživela opadanje podrške, ali i niz "preletanja". Iako njihovi glasovi u četvrtak nisu bili odlučujući, čini se da i te kako jesu uzdrmali italijansku vlast.

Bivši partijski lider, inače ministar spoljnih poslova Italije, Luiđi di Majo optužio je stranku za ciničan plan da se sruši Dragijeva vlada kako bi povratili podršku, dovodeći Italiju do privrednog i društvenog kolapsa, prenosi BBC.

Nevolje u trećoj najvećoj ekonomiji EU nastupile su kada je lider pokreta Pet zvezdica Đuzepe Konte odbio da podrži vladin paket ekonomske pomoći od 23 milijarde evra za porodice i preduzeća, tvrdeći da Dragi ne čini dovoljno da se pozabavi krizom izazvanom povećanjem troškova života.

Iako je dobila ubedljivu podršku na glasanju u četvrtak u Senatu zahvaljujući drugim strankama, premijer je više puta upozoravao da bez podrške pokreta Pet zvezdica, vlada ne može da nastavi.

Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

"Super Mario", kako glasi premijerov nadimak, otišao je potom kod predsednika Italije Serđa Matarele i, pošto je razmislio o sopstvenoj budućnosti, dao je izjavu povodom ostavke.

"Današnji glasovi u parlamentu su veoma značajni sa političke tačke gledišta. Većina u vladi nacionalnog jedinstva koja ju je podržavala od njenog formiranja, više ne postoji", rekao je on.

Međutim, Matarela ostavku nije prihvatio i zamolio je Dragija da se parlamentu obrati u sredu, kako bi obrazložio razloge zbog kojih bi želeo da se povuče. Upravo nakon toga moglo bi da se zna kako će se klupko političke krize u Italiji odmotati.

"Ako Dragi padne, idemo na glasanje. Rani izbori problem su za zemlju", rekao je De Majo RTL radiju, dodavši da bi bez potpuno funkcionalne vlade u nadolazećim mesecima Italija rizikovala da izgubi milione eura iz EU fondova za postpandemijski oporavak i da neće moći da donese mere za borbu protiv visokih energetskih troškova, prenosi Hina.

Mandat parlamenta ističe u proleće 2023. Ako Matarela ne može da nađe rešenje, očekuje se da će on raspustiti zakonodavno telo i raspisati prevremene izbore, koji bi mogli da se održe već krajem septembra.

Đovani Orsina, profesor istorije i direktor škole za upravljanje na rimskom univerzitetu LUISS, rekao je da bi Matarela želeo da izbegne raspisivanje prevremenih izbora i da će verovatno tražiti od Dragija da ode u parlament da vidi da li može da formira novu, funkcionalnu većinu, prenosi RSE.

"Imamo pandemiju, rat, inflaciju, energetsku krizu. Dakle, ovo svakako nije dobar trenutak. A takođe i zato što Matarela veruje, s pravom, da je njegova misija da čuva stabilnost," rekao je Orsina.

Šansa za Braću Italije?

Kako je pisala Hina, nijedna stranka u vladi nacionalnog jedinstva nije pozvala na izbore nakon što je Dragi ponudio ostavku. Međutim, jedna velika grupa koja je ostala izvan koalicije, krajnje desna stranka Braća Italije, odmah je pozdravila ideju. Toj stranci, koju vodi Đorđa Meloni, porasla je potpora i mogla bi biti najveće pojedinačna stranka u sledećem sastavu parlamenta. 

"S Dragijevom ostavkom ova zakonodavna vlast je gotova. Izbori odmah", napisala je Meloni na Twitteru. 

Kako je pisao BBC, stranke širom političkog spektra imale su u vidu opšte izbore sledeće godine, a posebno partije na desnici. Mateo Salvini iz krajnje desničarske Severne lige i Đorđa Meloni iz stranke Braća Italije takmiče se za lidersku poziciju u potencijalnoj desničarskoj koaliciji. Meloni je pozvala na izbore odmah najavljujući da je "spremna da vlada", a Salvini je rekao da je period političke paralize bio nezamisliv.

Komentari (0)

Evropa