Evropa

Na polaganju zakletve u Nemačkoj vrućina "oborila" 28 vojnika

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

10:33

Na polaganju zakletve u Nemačkoj vrućina "oborila" 28 vojnika
Na polaganju zakletve u Nemačkoj vrućina "oborila" 28 vojnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velike vrućine koje su zahvatile Evropu prave probleme i vojnicima, što je moglo da se vidi na polaganju zakletve nemačke vojske u Berlinu.

Oko 400 regruta je sinoć, u Bendlerbloku, na 78.godišnjicu neuspelog atentata na Adolfa Hitlera, položilo zakletvu. Za mnoge vojnike stajanje na vrućini u uniformi predstavljalo je definiciju pakla. Čak 28 vojnika imalo je probleme, odnosno palo je u nesvest ili im je bila potrebna lekarska pomoć.

"Troje od njih je prebačeno u vojnu bolnicu, a ostali su dobro", navelo je Ministarstvo odbrane na svom Tviter nalogu.

Toplotni talas koji je stigao u Evropu dobio je naziv "Lucifer" i označava temperature koje su više od uobičajenih za te predele i mogu da izazovu požare. Pored Nemačke u kojoj su visoke temperature stigle početkom nedelje, "na udaru" su ostale evropske zemlje.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je pre dva dana u Koningsbiju, u centralnoj Engleskoj, zabeležena nova privremena rekordna temperatura od 40,3 stepeni, a 34 lokacije širom zemlje premašile su prethodnu najvišu temperaturu od 38,7 stepeni zabeleženu 2019. godine. U jednom trenutku u ponedeljak, dve aerodromske piste bile su prinuđene da se zatvore zbog oštećenja površine.

Elektroprivrede su se suočile sa prekidima jer je vrućina spalila njihovu opremu, mnoge škole su se rano zatvorile, a zoološki vrtovi su se borili da rashlade životinje. Za to vreme vatrogasci pokušavaju da stave pod kontrolu šumske požare, a inženjeri su se jutros utrkivali da poprave železničke šine koje su popustile na vrućini.

U Španiji je najviša temperatura, 43,3 stepena, izmerena u julu u Kandeledi, u centralnom delu, objavila je španska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u centralnom delu, poput Sevilje i Badajoza, izmerena su 42 stepena.

I u Portugalu je početkom ovog meseca zabeležena temperatura od 44 stepena. Takva vrućina je ovih dana prouzrokovala požare u središtu zemlje. Toplotni talas zahvatio je i Francusku, objavio je Meteo-France pri čemu su temperature dostizale oko 39 stepeni.

Komentari (0)

Evropa