Evropa

EU propustila da ograniči hemikalije u pelenama, iako istraživanja pokazuju da mogu ugroziti zdravlje beba

Komentari

Autor: Euronews

21/07/2022

-

22:33

EU propustila da ograniči hemikalije u pelenama, iako istraživanja pokazuju da mogu ugroziti zdravlje beba
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema jednom istraživanju, 90 odsto beba je izloženo visoko toksičnim pelenama, a istraživanje sprovedeno u Francuskoj sugeriše da bi to moglo da dovede do opasnosti od ozbiljnih bolesti u kasnijem životu. 

Agencija ANSES testirala je najprodavanije brendove pelena za jednokratnu upotrebu koje se prodaju širom Evrope i pronašla 38 hemikalija koje predstavljaju „veoma ozbiljne opasnosti“. Većina hemikalija utiče na rad hormona, kažu stručnjaci, što znači da se ne smatraju bezbednim, piše Euronews.

U Evropi se svakog minuta napravi 1.000 pelena i one se plasiraju na tržište vredno sedam milijardi evra godišnje. Dominantna dva brenda: Pampers sa 36 procenata i Huggies koji pokriva dva  procenta tržišta

Da li će EU zabraniti pelene?

Nakon što je istraživanje prvi put objavljeno 2019. godine, ANSES je pratio testiranje devet  glavnih brendova. Otkrili su samo jednu od hemikalija koje su još prisutne  - kancerogeni formaldehid, što ukazuje na to da su brendovi bar na neki način reagovali.

Ipak, štetne supstance mogle bi se ponovo naći u pelenama, pa je stoga agencija  zatražila od EU da striktno ograniči hemikalije u pelenama. Tom predlogu se opiru institucije EU. Propis kojim bi potrošači bili zaštićeni trebalo je da bude donet ove nedelje, ali je taj rok propušten.

„Roditelji svaki dan rizikuju izlaganjem beba toksičnim hemikalijama jednostavno menjajući pelene. Nije na roditeljima da znaju da li su pelene koje koriste toksične ili ne. EU mora da zabrani te supstance u pelenama i osigura okruženje bez toksičnosti“, kaže Marija Arena, članica Odbora Evropskog parlamenta za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane i aktivistkinja za hemijska pitanja.

Evropska agencija za hemikalije je priznala potencijalne rizike saopštivši da hemikalije ne bi trebalo da budu prisutne, ali tvrdi da francuski istraživači nisu uspeli da na odgovarajući način dokažu rizik za decu. Međutim, nevladine organizacije tvrde da takav stav nije utemeljen.

Evropska komisija je juče propustila zakonski rok da odgovori na francuski predlog za zabranu, odlažući zaštitu potrošača mesecima ili godinama.

Zbog toga je reagovala 21 NVO. One su u pisu Evropskoj komisiji navele da bi posledice da bi posledice po zdravlje dece mogle biti nepovratne i da bi trebalo zabraniti hemikalije.

Komentari (0)

Evropa