Društvo

Vlada Srbije donela odluku: Pomera se starosna granica za žene sa 43 na 45 godina za vantelesnu oplodnju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2022

-

16:21

Vlada Srbije donela odluku: Pomera se starosna granica za žene sa 43 na 45 godina za vantelesnu oplodnju
Vlada Srbije donela odluku: Pomera se starosna granica za žene sa 43 na 45 godina za vantelesnu oplodnju - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu kojom se pomera starosna granica za žene u postupku vantelesne oplodnje (VTO) sa 43 na 45 godina života. To znači da će država, odnosno Republički fond za zdravstveno osiguranje finansirati VTO za parove koji prirodnim putem ne mogu da se ostvare kao roditelji do 45 godine starosti žene.

"Vlada Republike Srbije je ovom odlukom omogućila većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, da putem vantelesne oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiju prvo ili drugo dete do 45 godine starosti. Polazeći od potrebe da se omogući što širi obuhvat žena, bilo je neophodno izmeniti Plan zdravstvene zaštite u tom delu. Ovim rešenjem ostvaruje se i jedan od zadataka populacione politike – rešavanje problema neplodnosti u Republici Srbiji", navedone je u saopštenju Vlade Srbije.

Inače, Republički fond za zdravstveno osiguranje najavio je krajem marta da će biti podignuta starosna granica za vantelesnu oplodnju, ali se čekalo usvajanje Pravilnika koji je bio u nadležnosti resornog ministarstva.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstevno osiguranje Sanja Radojević Škodrić rekla je tada da se u poslednje dve godine intenzivno proširuju prava u skladu sa demografskom politikom koju vodi država.

"I ova odluka je doneta u skladu sa tim. Po obimu prava mi smo sada prva zemlja u Evropi, a samo neka od njih su neograničen pokušaja vantelesne oplodnje za prvo dete i povećan broj za drugo dete. Dodatno, tu je i neograničen broj zamrzavanja embriona kako za prvo tako i za drugo dete”, istakla je Radojević Škodrić.

Ogranizacija Mame su zakon pozdravili su ovu odluku uz napomenu da ideja tog udruženja jeste da se starosna granica potpuno ukine.

"Svakako poslednju reč o tome ko može, a ko ne može da prođe kroz komplikovan i zahtevan proces vantelesne oplodnje  donosi nadležna Komisija. Nadamo se da će do toga uskoro doći. Demografska kriza nije zaobišla ni Srbiju, a na nama je da kao društvo učinimo sve što je u našoj moći da se svi potencijali iskoriste", rekla je predsednica udruženja Tatjana Macura.

Proširena prava

Podsećamo, od 26. februara proširena su prava za vantelesnu koja uključuju pravo parova koji imaju jedno dete da o trošku RFZO vantelesnom oplodnjom dobiju drugo, a uveden je i neograničen broj krioembriotransfera.

Unsplash

 

Mnoge žene obradovala je odluka RFZO da se pomeri starosna granica za žene na 45 godina, ali su očekivale da će birokratske procedure ići mnogo brže. Polovinom juna oglasio se RFZO koji naveo da su oni uradili sve što je do njih, da su 28. marta doneli odluku da finansiraju pokušaje vantelesne oplodnje za žene do 45 godine života i da su preduzete sve radnje iz nadležnosti RFZO kako bi se akt kojim se reguliše navedeno pravo izmenio.

"U vezi sa tim, nakon dobijanja mišljenja struke i donošenja odluke Upravnog odbora Republičkog fonda o usvajanju izmene Pravilnika, dana 31.05.2022 godine Republički fond je predlog pravilnika dostavio Ministarstvu zdravlja na dalju nadležnost i postupanje, u skladu sa članom 133. Zakona o zdravstvenom osiguranju. Imajući u vidu da navedeni pravilnik još nije stupio na snagu, a kako je potrebno da se što pre omogući ženama preko 43 godine života pravo na postupke vantelesne oplodnje, Republički fond je Ministarstvu zdravlja dana 13.06.2022. godine  uputio i Urgenciju na izmenu Pravilnika", navedeno je u saopštenju RFZO objavljenom na sajtu 13. juna ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija