Društvo

Nova nada za parove bez dece u Srbiji: Jajne ćelije i spermatozoidi u "domaću banku" stižu iz Španije, poznata i cena

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

29/05/2022

-

16:37

Nova nada za parove bez dece u Srbiji: Jajne ćelije i spermatozoidi u "domaću banku" stižu iz Španije, poznata i cena
Nova nada za parove bez dece u Srbiji: Jajne ćelije i spermatozoidi u "domaću banku" stižu iz Španije, poznata i cena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bračni parovi ili žene bez partnera, kojima je jedina šansa za potomstvo oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom, konačno bi mogli da se ostvare kao roditelji i u Srbiji. Ministarstvo zdravlja najavilo je da su u toku pregovori sa bankom reproduktivnih ćelija iz Španije o uvozu jajnih ćelija i spermatozoida. Ugovor bi trebao da bude potpisan za dve nedelje. Osim toga razmatra se mogućnost saradnje i sa dve banke iz Danske.

Srbija je 2018. godine osnovala Banku reproduktivnih ćelija u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj. Od tog projekta se očekivalo mnogo, parovi kojima je to jedina šansa da dobiju dete isčekivali su da se pojave donori. Međutim, nije ih bilo. Nastavili su da odlaze u Severnu Makedoniju, Češku, Grčku na vanteresnu oplodnju sa doniranim jajnim ćelijama ili spermatozoidima.

U Ministarstvu zdravlja za Euronews Srbija kažu da je ideja da za početak korisnici plaćaju ćelije iz uvoza, a da se kasnije može razmatrati da bude o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Za svaki par uvezeni materijal čuvaće se u Banci reproduktivnih ćelija u Višegradskoj, odakle će moći da ga koriste u državnim ili privatnim klinikama za VTO sa kojima RFZO ima potpisan ugovor.

To što će država uvoziti reproduktivni materijal finansijski će olakšati parovima ili ženama bez partnera koje žele da se ostvare kao majke. Oni su do sada morali u inostranstvu da plaćaju materijal (spermatozoidi 500 evra, jajne ćelije 3.000 evra), ali i vantelesnu oplodnju, a kad se tome doda smeštaj i prevoz koštalo ih je od 3.500 do 6.000 evra.

Ušteda koja će sada biti moguća odnosi se na to da RFZO finansira vantelesnu oplodnju, da nema troškova smeštaja i prevoza, dok će parovi plaćati samo reproduktivni materijal i to u skladu sa cenama koje važe i u inostranstvu - 500 evra za spermatozoide i 3.000 evra za jajne ćelije.

"Postupak će za parove biti jeftiniji jer vantelesnu oplodnju finansira država, a plaćaće se dodatno samo jajne ćelije ili spermatozoidi", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Šta kaže Zakon o BMPO

Pravo na VTO o trošku države imaju žene do 43 godine života. Ranije je najavljeno da će starosna granica za VTO o trošku RFZO biti pomerena na 45. godina, ali još nije usvojen Pravilnik kojim je to definisano.

profimedia

 

Prema našem Zakonu o BMPO, prati se svaka donacija, što znači da reproduktivni materijal jednog donora ne može biti korišćen više puta u istoj zemlji. Znači, različiti primaoci ne mogu dobiti materijal istog donora. Samo u slučaju da se sa donorskim materijalom ostvari trudnoća i rodi dete, i parovi žele da imaju još dece, može se koristiti materijal istog donora. Ali, ako posle prvog ne žele još potomaka, preostali materijal se uništava.

U Udruženju "Šansa za roditeljstvo" kažu da je veliko interesovanje parova, ali i singl žena za reproduktivnim materijalom.Marijana Arizanović podseća da su do sada parovi iz Srbije najčešće odlazili u Severnu Makedoniju, Češku i Grčku da pokušaju da se ostvare kao roditelji uz pomoć doniranog materijala.

Napominje da će im puno značiti što će država uvoziti spermatozoide i jajne ćelije, jer je to za nih jedina šansa da se ostvare kao roditelji.Očekuje da će procedura oko potpisivanja ugovora uskoro biti završena, te da će parovi moći da koriste materijal.

Finansijsko rasterećenje

Finansijski će to da ih rastereti, jed u Srbiji država pokriva troškove vantelesne oplodnje ženama do 43 godine, te će tako morati samo da plate materijal.

"Uzimanje spermatozoida iz banke je oko 500 evra, jajne ćelije su oko 3.000 evra. Kada se to sabere sa procedurom vantelesne oplodnje, troškovima puta, smeštajem parovi su u inostranstvu morali da izdvoje od 3.500 do 6.000 evra. Sa uvozom materijala parovi će plaćati samo ćelije, dok će uštedeti na postupku VTO jer ga plaća država, neće imati troškove puta, smeštaja. Kada se sve sabere to je velika ušteda", navela je ona.

Ne postoji precizna statistika koliko se parova u Srbiji bori sa problemom neplodnosti. Procenjuje se da svaki šesti par ima problem sa začećem, što znači da ovaj problem pogađa između 14 i 20 odsto parova. Sterilitet je podjednako zastupljen i kod muškaraca i kod žena, a u određenom broju slučajeva oba partnera ne mogu da se ostvare kao roditelji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija