Evropa

Nepriznata vlada Pridnjestrovlja želi ujedinjenje sa Rusijom, Peskov nema komentar

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

16:14

Nepriznata vlada Pridnjestrovlja želi ujedinjenje sa Rusijom, Peskov nema komentar
Nepriznata vlada Pridnjestrovlja želi ujedinjenje sa Rusijom, Peskov nema komentar - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vitalij Ignjatjev, ministar inostranih poslova nepriznate vlade Pridnjestrovskog regiona izjavio je danas na konferenciji za novinare u Moskvi da je posvećen postizanju nezavisnosti i mogućeg ujedinjenja te oblasti sa Rusijom.

Ignjatjev je rekao da će Pridnjestrovlje slediti ciljeve utvrđene na referendumu održanom 2006. godine, a to su "nezavisni razvoj Pridnjestrovlja i kasniji slobodan ulazak u Rusku Federaciju", prenosi Rojters.

"Pristupanje Rusiji je proces koji verovatno zahteva značajne odluke, političku pripremu i još mnogo toga, pa je za sada prioritet da Pridnjestrovlje stekne nezavisnost“, dodao je Ignjatijev.

On je komentarisao i činjenicu da je EU Moldaviji dodelila status kandidata.

"Dobivši status kandidata za članstvo u EU, Moldavija je prešla Rubikon.To je stavilo tačku na pitanje izgradnje političkih odnosa u određenim zajedničkim prostorima, jer je ovu odluku donelo isključivo rukovodstvo Moldavije, nije doneta kolektivno. Niko ne može da govori umesto nas", istakao je Ignjatjev, prenosi Rojters.

Pridnjestrovlje je deo Moldavije koji se graniči sa Ukrajinom, a u njemu se od 1992. godine nalazi kontingent ruskih mirovnih snaga koje su tu raspoređene nakon oružanog sukoba između separatista i moldavskih vlasti.

Portparol ruskog predsednika Vladimira putina Dmitrij Peskov odbio je da komentariše izjavu Vitalija Ignjatjeva, ministra spoljnih poslova samoproglašene republike Pridnjestrovlje, u vezi sa ujedinjenjem te oblasti sa Rusijom.


"Da budem iskren, čitao sam medijske izveštaje, ali ne znam sa čime je povezana ova izjava, o kakvim se procesima radi. U ovom trenutku nemam šta da kažem", naveo je Peskov, prenosi TASS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa