Evropa

Erdogan optužio Grčku za kršenje Lozanskog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2022

-

18:11

Erdogan optužio Grčku za kršenje Lozanskog sporazuma
Erdogan optužio Grčku za kršenje Lozanskog sporazuma - Copyright AP Photo/Burhan Ozbilici; Geert Vanden Wijngaert; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je Grčku zbog navodnog kršenja Lozanskog sporazuma, koji je skoro čitav vek regulisao odnose između dve zemlje.

U saopštenju objavljenom na 99. godišnjicu Lozanskog sporazuma, Erdogan je optužio Atinu za ugrožavanje prava muslimanske manjine u Trakiji, u kojoj muslimani, uglavnom etnički Turci, Romi i Pomaci koji govore bugarski čine oko 32 odsto stanovništva.

"Uslovi definisani u Lozanskom sporazumu, posebno oni koji se odnose na prava turske manjine, ignorišu se ili namerno krše. Naša zemlja ne može da prihvati takvu situaciju koja je nespojiva sa dobrosusedskim odnosima i voljom da se sporazum sprovodi", rekao je turski lider, prenosi AP.

Lozanski sporazum potpisala je 1923. godine nova Republika Turska u nameri da reši sporove sa saveznicima, uključujući i spor koji je imala sa Grčkom posle Prvog svetskog rata i Turskog rata za nezavisnost.

Lozanskim sporazumom su takođe propisani uslovi grčkim vlastima kako da upravljaju ostrvima u Egejskom moru koja se nalaze u blizini turske obale.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa