Evropa

Orban: Mađarska prihvata plan EU o ograničenju potrošnje gasa

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2022

-

13:50

Orban: Mađarska prihvata plan EU o ograničenju potrošnje gasa
Viktor Orban - Copyright Tanjug AP/Paul White

veličina teksta

Aa Aa

Evropsko jedinstvo je važno tako da Mađarska prihvata hitan plan Evropske unije za ograničenje potrošnje gasa, pošto se zemlje članice pripremaju za dalje smanjenje isporuka ruskog gasa, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

"Prihvatamo odluku koja je nepovoljna za nas i nastojaćemo da je sprovedemo uz najmanju moguću štetu“, rekao je Orban na brifingu za medije u Beču nakon sastanka sa austrijskim kolegom Karlom Nehamerom, prenosi Rojters.

Podsetimo, države članice Evropske unije postigle su politički dogovor o potrebi za smanjenom potrošnjom gasa zbog zabrinutosti da bi Rusija mogla u potpunosti obustaviti isporuke ovog energenta.

Zemlje članice EU dogovorile su se da od 1. avgusta 2022. do 31. marta 2023. godine smanje potrošnju gasa za 15 odsto u poređenju sa prosečnim potrošnjama u poslednjih pet godina, a same mogu odlučiti na koji način će to da urade, piše na sajtu Saveta Eu.

Ostavlja se i mogućnost pokretanja "upozorenja EU" za bezbednost energetskih resursa, u kom slučaju će redukcija potrošnje postati obavezna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa