Evropa

U Španiji prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2022

-

22:10

U Španiji prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Evropi
U Španiji prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Evropi - Copyright profimedia, Tanjug/AP/CDC

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo zdravlja Španije potvrdilo je prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u toj zemlji, što je prvi smrtni ishod u Evropi i drugi van teritorije Afrike. Ranije danas Brazil je prijavio prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja izvan afričkog kontinenta.

U pitanju je 41-godišnji muškarac, koji je, kako je navelo brazilsko ministarstvo zdravlja, takođe bolovao od limfoma i imao oslabljen imuni sistem, preneo je Rojters.

Do danas je u Španiji prijavljeno 4.298 slučajeva, pokazuju podaci Nacionalne mreže za epidemiološki nadzor (RENAVE), prenosi španski Mundo.

Od 3.750 zaraženih za koje postoje informacije, 120 je hospitalizovano, što je 3,2 odsto, a jedna osoba je preminula, što je zvanično prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u toj zemlji.

Koordinacioni centar za zdravstvena upozorenja i vanredne situacije objavio je danas najnovije podatke o osobama zaraženim majmunskim boginjama u Španiji, koji pokazuju da je zaraženo više od 4.000 muškaraca i samo 64 žene.

Oboleli imaju između deset meseci i 88 godina, a prosečna starost obolelih je 37 godina.

Što se tiče načina prenošenja bolesti, na osnovu 2.253 slučaja utvrđeno je da je 82,1 odsto imalo bliski seksualni kontakt, a 10,5 odsto bliski kontakt koji nije bio seksualne prirode, navodi Mundo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa