Evropa

Velike posledice nedostatka zubara u Velikoj Britaniji, BBC: Nemoguće zakazati termin, mnogi sami vade zube

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2022

-

15:43

Velike posledice nedostatka zubara u Velikoj Britaniji, BBC: Nemoguće zakazati termin, mnogi sami vade zube
Velike posledice nedostatka zubara u Velikoj Britaniji, BBC: Nemoguće zakazati termin, mnogi sami vade zube - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U većim delovima Velike Britanije teško je i čak i nemoguće, kao novi pacijent dobiti termin kod zubara, zbog čega su mnogi Britanci postali sami svoji zubari, prenosi BBC.

Devet od deset zubarskih ordinacija državne zdravstvene službe NHS ne prima više nijednog novog odraslog pacijenta, pokazalo je istraživanje javnog servisa.

Osam od deset ne prima ni novu decu kao pacijente. A pacijent koga ipak prime mora sam da plati zahvat. BBC ukazuje na dramatične posledice nedostatka zubara u Velikoj Britaniji.

U svojom izveštaju BBC navodi da je kod ljudi širom Velike Britanije zabeleženo kako ne mogu da priušte privatne naknade, te da su subvencije ključne za dobijanje nege u ovoj oblasti.

U izveštaju javnog servisa se navodi da mnogi Britanci moraju za tretman kod zubara da putuju više stotina kilometara, ili sami sebi, bez anestezije, vade zube, odnosno improvizuju mostove.

Tako je Karolin Jang iz Blekpula, nakon što joj je ispala kruna, sama, napravila privremenu zamenu plastikom koju je kupila preko interneta.

I u drugim zdravstvenim oblastima postoje problemi, rekao je ministar zdravlja Stiv Barklej dnevniku "Telegraf".

On je ocenio da će se zemlja u zdravstvu na jesen suočiti sa ozbiljnim izazovima.

Zbog Bregzita mnogi strani lekari moraju da napuste zemlju. Barklej je kazao da se to pitanje mora rešiti i da ne može čekati na novog premijera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa