Evropa

Kiselo grožđe: Italija tuži Sloveniju zbog balzamiko sirćeta

Komentari

Autor: Indeh.hr, euronews

10/08/2022

-

22:43

Kiselo grožđe: Italija tuži Sloveniju zbog balzamiko sirćeta
Kiselo grožđe: Italija tuži Sloveniju zbog balzamiko sirćeta - Copyright Unsplash/Ca creative

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska vlada pokreće  prekršajni postupak protiv Slovenije u pokušaju odbrani autentičnosti svog balzamiko sirćeta koje je geografski zaštićeno.

Problem je nastao kada je početkom prošle godine slovenačka vlada obavestila Evropsku komisiju da planira da uvede standarde u  proizvodnji sirćeta i da svako vinsko sirće pomešano sa koncentartom voćnog soka plasira na tržište kao "balzamiko sirće"

Bivši italijanski premijer Mario Dragi dao je zeleno svetlo državnom tužilaštvu za pokretanje prekršajnog postupka jer po zakonu iz 2009. godine, izraz aceto balsamico di Modena (balzamiko sirće iz Modene) mogu koristiti samo proizvođači iz italijanskog grada Modene i regije Emilia-Romanja.

Italijani su, međutim, izgubili pravni spor sa Nemačkom 2019. godine kada su pokušali da spreče  nemačku kompaniju da koristi autentično ime za svoje sirće. U tom slučaju je sud u Luksemburgu presudio da ja zaštićena samo oznaka balzamiko sirćeta iz Modene, ali ne i sam naziv

Italijani, koji pokušaj Slovenije smatraju skandaloznim, žele da zaštite svoj brend na tržištu vrednom milijardu evra koje je, u odnosu na prošlu godinu, poraslo za 60 odsto. Kao argument Italijani navode dugu tradiciju koja nalaže da neko balzamiko sirće mora da odleži 12 godina, neko 25, a posebno ekstra klase čak 200 godina.

Pravni slučaj biće saslušan pred Sudom pravde Evropske unije (CJEU), do konsultacija sa Evropskom komisijom. Akcije protiv Slovenije počele su u vreme vlade premijera Marija Dragija, čija je vlada postavila kao prioritet zaštitu italijanske baštine hrane i pića. I ako se desi da vlast u Italiji preuzmu desničari, teško je verovati da će se dozvoliti "piraterija" u vezi sa italijanskim proizvodima.

Hrana pred sudom i u drugim evropskim zemljama

Italijanska poslanica Mara Bicoto, pripadnica Severne lige, pokrenula je ove godine inicijativu koja traži zabranu korišćenja naziva prošek za tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se već vekovima proizvodi u Dalmaciji i primorju. Hrvatski vinari su do sada pokazivali spremnost na kompromis dodavanjem prideva "dalmatinski" kako bi se napravila dodatna razlika između prošeka i italijanskog prosecca.

Svađe oko autentičnosti i porekla namirnica često dospevaju na naslovne strane, ali i na sudove,  kada dođe do takozvane „agropiraterije“, prenosi Euronews.

Ranije ove godine odlučeno je da Danci više ne mogu da nazivaju beli sir napravljen u Danskoj „feta“, i to je bila velika pobeda za Grke koji tvrde da imaju 6.000 godina monopol na proizvod. 

Zaštitu hrane po zemljama i regionima kontroliše eAmbrosia, registar EU u kojem su francuski šampanjac, poljska votka i Sneem crni puding iz Irske među više od 1.000 drugih namirnica i pića. Hrana koja se nalazi na listi ima pravo na pravnu zaštitu radi omogućavanja očuvanja kulturnog nasleđa.

Sporovi oko kulturnog nasleđa često mogu izbiti i izvan sudnice kao u sporu valensijskih kuvara koji su ljuti zbog recepta za paelju britanskog kuvara Džejmija Olivera, ali ima i ozbiljnijih slučajeva. Unesko je nedavno stavio ukrajinski boršč na svoju listu ugrožene baštine, uprkos protestima ruskog ministra kulture.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa