Istorija

Pivo i plavi sir: Sofisticirani meni Evropljana pre 2.700 godina

Komentari

Autor: Euronews

15/10/2021

-

23:37

Pivo i plavi sir: Sofisticirani meni Evropljana pre 2.700 godina
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ljubav čoveka prema siru i pivu seže daleko - skoro tri hiljade godina unazad.

Naime, radnici u rudniku soli u Austriji proizvodili su plavi sir i pivo na sofisticiran način pre otprilike 2.700 godina, pokazala je nova studija koja je pronašla dokaze u komadima izmeta.

Naučnici su do otkrića došli analizirajući uzorke ljudskog izmeta pronađenog u rudnika Halstat u austrijskim Alpima.

Kako prenosi Euronews, njihovi nalazi su objavljeni u sredu u časopisu Kurent Biolodži.

Rudari su "bili dovoljno sofisticirani da namerno koriste fermentaciju, što me je mnogo iznenadilo", rekao je za AFP Frank Maikner, mikrobiolog sa Istraživačkog instituta Eurac u Bolzanu u Italiji i autor studije.

Ovaj pronalazak otkriva najstarije primere dozrevanja sira u Evropi.

"Ova otkrića pokazuju da je praistorijska kuhinja bila sofisticirana te da su rafinirana hrana i proces fermentacije imali važnu ulogu u davnoj istoriji kulinarstva", rekla je Kerstin Kovarik iz bečkog Muzeja prirodnih nauka.

"Svi stanovnici Halstata su radili i živeli od rudnika", rekao je Maikner.

Da ne bi morali ponovo da izlaze tokom radnog dana, jeli su u rudniku i tamo se olakšavali.

 
Naučnici tvrde da su fekalije dobro očuvane zahvaljujući temperaturi i visokoj koncentraciji soli u rudniku.

Zahvaljujući analizi mikoorganizama rudara, otkriveno je da su se rudari hranili slično nekim modernim civilizacijama koje su ostale verne tradicionalnoj kuhinji. Ishana im se sastojala uglavnom od žitarica (pšenica, ječam, pirinač itd.). Jeli su i voće, a proteine su dobijali iz pasulja ili mesa.

Promene u ishrani savremenog čoveka

Moderna zapadna civilizacija, zbog promene životnog stila i prehrane nakon industrijalizacije, ima drugačiju makrobiotu (skup bakterija prisutnih u njihovim telima), koja se često povezuje s modernim bolestima.

Njihova ishrana je bila "uravnotežena", prema Maikneru, i "upravo je to ovim rudarima bilo potrebno" da napune energiju.

Glavna razlika u odnosu na današnje menije bio je način prerade hrane, koji je u to vreme bio veoma nizak.

Maikner smatra da ovo otkriće može biti korisno za shvatanje uzroka i vremena nastanka promena u prehrani koje su dovele do razvoja nekih modernih bolesti.

Komentari (0)

Magazin