Evropa

Pobeda Kijeva u "kulinarskom ratu": Unesko presudio i proglasio boršč ukrajinskim nasleđem

Komentari

Autor: Euronews

01/07/2022

-

21:06

Pobeda Kijeva u "kulinarskom ratu": Unesko presudio i proglasio boršč ukrajinskim nasleđem
Pobeda Kijeva u "kulinarskom ratu": Unesko presudio i proglasio boršč ukrajinskim nasleđem - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je danas odnela pobedu u vekovnom kulinarskom sporu sa Rusijom nakon što je Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) stavila tradicionalnu čorbu od cvekle na listu zaštićenog ukrajinskog kulturnog nasleđa.

Unesko, sa sedištem u Parizu objavio je u saopštenju da je stavio boršč, bogatu čorbu prepunu povrća, na listu kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita zbog rizika koji napad Moskve predstavlja za status čorbe kao elementa ukrajinske kulturne baštine, preneo je Rojters.

"Pobeda u ratu za boršč je naša!", napisao je na Tviteru ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

Moskva je osudila novi zaštićeni ukrajinski status jela, koje je popularno i u Rusiji, kao primer savremenog kijevskog nacionalizma.

Portparol Uneska u Parizu rekao je da novi status znači da Ukrajina sada može da aplicira za posebna sredstva za finansiranje projekata koji promovišu i štite ovo jelo.

Boršč i pre rata bio "jabuka razdora"

Tradicionalna čorba od cvekle i kupusa izazvala je kontroverze pre dve godine na istoku Evrope. Naime, za mnoge je boršč sinonim za "rusku čorbu", ali ukrajinski kuvari godinama su se borili da da taj specijalitet bude priznat kao kulturno nasleđe njihove zemlje.

"U mnogim radnjama u Turskoj, Sloveniji, Americi možete pronaći boršč u konzervi na kojoj piše 'ruska čorba'", rekao je još 2020. godine za Euronews Levgen Klopotenko, koji je bio vlasnik restorana u centru Kijeva.

Klopotenko je jednom prilikom odneo lonac boršča ukrajinskom ministarstvu kulture kako bi ubedio zvaničnike da podnesu molbu Unesku da ga uvrsti kao nematerijalni deo kulturnog nasleđa zemlje.

Na listi kulturnog tela Ujedinjenih nacija nalazi se i francuska gastronomija, kao i gruzijsko vino.

Kada je ukrajinsko Ministarstvo saopštilo da priprema prijavu, ambasada Moskve u SAD je na Tvirteru reagovala rekavši da je to jelo mnogih zemalja, od kojih svaka ima svoj recept.

Ruska vlada se ubrzo oglasila na svom nalogu na Tviteru, nazvavši boršč "jednim od najpoznatijih i najomiljenijih jela u Rusiji i simbolom tradicionalne kuhinje".

"Kada sam počeo da proučavam ukrajinsku hranu i kuhinju, shvatio sam da ukrajinska kuhinja ne postoji u Ukrajini. Sve je to sovjetsko", rekao je Klopotenko.

Ali, za njega je čorba od cvekle i kupusa je suštinski ukrajinska.

"Shvatio sam da je boršč ono što nas spaja", rekao je on.

Ovaj spor inače, tinja vekovima.

Ukrajinski istoričari kažu da se boršč prvi put pominje 1548. godine u dnevniku jednog evropskog putnika koji je probao čorbu na pijaci u blizini Kijeva. Kažu da je u Rusiju stigla mnogo kasnije sa ukrajinskim naseljenicima.

Olena Ščerban, ukrajinski etnolog i istoričar, rekla je u ranijem razgovoru za "Euronews" da je "apsurdno" povezivati boršč sa Rusijom.

"Uvek kažem da je to jelo koje sam jela skoro odmah posle majčinog mleka. To je prvo jelo. Ovo je jelo koje jedem svaki dan, koje kuvam za svoju decu i porodicu", kazala je za Euronews.

Ona je čak i promovisala jelo na festivalu u selu Opisnja u centralnoj Ukrajini koji je organizovala sedam godina zaredom, a početkom 2020. je čak otvorila i muzej posvećen boršču.

"Boršč je umetnost, boršč je jezik, boršč je kultura, boršč je istorija moje Ukrajine“, zaključila je Ščerban.

Komentari (2)

Goran

01.07.2022 21:43

Eto im čorba ali ostaše bez ogromnog dela teritorije

Evropa