Evropa

Estonija uklanja sovjetski spomenik: Nećemo davati Rusiji priliku da iskoristi prošlost kako bi narušila mir

Komentari

Autor: Tanjug

16/08/2022

-

13:06

Estonija uklanja sovjetski spomenik: Nećemo davati Rusiji priliku da iskoristi prošlost kako bi narušila mir
Estonija uklanja sovjetski spomenik: Nećemo davati Rusiji priliku da iskoristi prošlost kako bi narušila mir - Copyright Tanjug/AP/Sergei Stepanov

veličina teksta

Aa Aa

Vlada u Estoniji saopštila je da je pokrenula uklanjanje i premeštanje spomenika iz Drugog svetskog rata u pograničnom gradu Narvi, u delu zemlje u kom se govori ruski, što je odluka koja je ranije izazvala upozorenja i proteste Moskve.

"Niko ne želi da gleda kako naš militantni i neprijateljski sused podstiče tenzije u našoj kući. Nećemo davati Rusiji priliku da iskoristi prošlost kako bi narušila mir u Estoniji“, rekla je premijerka Kaja Kalas, dodajući da je ta odluka doneta nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Inženjeri su danas počeli da uklanjaju tenk na jednom spomeniku u Narvi, sa značajnim kontingentom policije i snaga bezbednosti koji su čuvali stražu, prenosi AP.

Na spomen obeležju u Narvi, trećeg po veličini grada u Estoniji sa velikom populacijom koja govori ruski, nalazi se replika tenka T-34 na vrhu spomenika u znak sećanja na sovjetske vojnike koji su učestvovali u oslobađanju grada tokom Drugog svetskog rata.

Tanjug/AP/Sergei Stepanov

 

 

Narva je pogranični grad u kome se uglavnom govori ruski, a najava vlade da planira da premesti tenk izazvala je negodovanje zvaničnika u Moskvi.

Nije prvi put da Estonija premešta ratne spomenike, vlada je 2007. godine objavila da premešta spomenik pod nazivom Bronzani vojnik iz centra Talina na vojno groblje na periferiji grada, navodi AP.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa