Evropa

Šolc: Važno je setiti se Navaljnog kada Moskva guši slobodu govora

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2022

-

13:39

Šolc: Važno je setiti se Navaljnog kada Moskva guši slobodu govora
Olaf Šolc - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc izneo je danas pohvale na račun ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog koji je u zatvoru i osudio rusko ograničavanje slobode govora, javio je Rojters, podsetivši da je pre dve godine pokušano trovanje Navaljnog sovjetskim nervnim agensom.

U video poruci, Šolc je naveo da je razgovarao sa Navaljnim 2020.godine, dok se oporavljao u bolnici u Berlinu posle trovanja, i da je tada uvideo da je reč o "hrabrom čoveku koji želi da se vrati u Rusiju da bi se borio za demokratiju, slobodu i vladavinu prava".

Po povratku u zemlju, Navaljni, najglasniji kritičar Kremlja, proglašen je krivim na suđenju za finansijsku prevaru, po optužbama koje njegove pristalice nazivaju izmišljenim, navodi britanska agencija.

Prvobitno je zbog kršenja uslova kaucije, dok je bio u bolnici u Nemačkoj, gde je lečen od trovanja, osuđen na tri i po godine zatvora.

"Rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine je rat koji ima posledice i po Rusiju“, poručio je Šolc.

On je naveo da su "sloboda i demokratija već ranije bile ugrožene" u Rusiji,ali da je sloboda izražavanja sada "mnogo više ugrožena i da se veliki broj ljudi plaši da kaže svoje mišljenje“.

Zato je toliko važno da se setimo Navaljnog, jer se bori za svoje uverenje da se "najbolje živi u demokratiji i pravnoj državi”, dodao je Šolc.

Navaljni trenutno služi zatvorsku kaznu od 11 godina i šest meseci nakon što je proglašen krivim za kršenje uslovnog otpusta, prevaru i nepoštovanje suda, prenosi Rojters.

On tvrdi da su sve optužbe izmišljene kao izgovor da se zatvori i osujete njegove političke ambicije.

Navaljni se vratio u Rusiju 2021. godine iz Nemačke gde je lečen od onoga,za šta su zapadni laboratorijski testovi pokazali da je bio pokušaj da se otruje sovjetskim nervni agensom, dok Moskva negira da je pokušala da ga ubije, navodi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa