Evropa

La Repubblica: Rusi pokušali da blokiraju američki nosač aviona u Jadranskom moru, Italijani digli uzbunu

Komentari

Autor: Le Republika

21/08/2022

-

10:57

La Repubblica: Rusi pokušali da blokiraju američki nosač aviona u Jadranskom moru, Italijani digli uzbunu
La Repubblica: Rusi pokušali da blokiraju američki nosač aviona u Jadranskom moru, Italijani digli uzbunu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ratni brodovi ruske mornarice pokušali su pre oko mesec dana da blokiraju izlaz američkog nosača aviona "Hari Truman" iz Jadranskog mora, rekao je za italijanski list "La Republika" načelnik italijanskog vojnog štaba admiral Đuzepe Dragone. On je dodao i da su ruski ratni brodovi stigli do Ankone.

Prema pisanju ovog lista, 22. jula su ruski brodovi blokirali ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali da spreče kretanje američkog nosača aviona, što je dovelo do toga da NATO brodovi vrše manevre na toj teritoriji.

Dragone je istakao da su italijanske fregate, istog trenutka kada su ruski brodovi primećeni, stupile u njihovu pratnju, odnosno da su pratili jedan ruski razarač i jednu rusku krstaricu, kao i da su iznad njih leteli mornarički avioni.

"Mediteranske zemlje moraće da se naviknu na ruske ratne brodove u Sredozemnom moru, kao i na njihovo nadmetanje sa NATO mornaricom"; rekao je Dragone.

On je dodao i da je Putin 31. jula potpisao dokument kojim se Mediteran naziva "strateškim područjem", i kojim je predviđeno da upravo ta teritorija bude poprište sukoba sa NATO, pa će Rusija tu stalno održavati stabilnu pomorsku silu. Napominje i da su "Rusima na Mediteranu izvori resursa, jer je severna Afrika područje koje žele da destabilizuju".

Italijanski list navodi i da je krajem jula ruska krstarica "Varjag" bila udaljena manje od 100 kilometara od američke krstarice "Forest Šerman", a da se nešto dalje na jugu nalazio američki nosač aviona "Hari Truman".

Nosaču aviona su se pridružili NATO brodovi iz Turske, Grčke, Italije, Španije i SAD 25. jula i okružili ga, a 31. jula je primećeno kako je jedan od najvećih američkih špijunskih aviona satima patrolirao iznad Jonskog mora.

Komentari (1)

C14

21.08.2022 12:46

Руси се уплашили Жабара😂😂😂 Добра фора

Evropa