Evropa

U Portugalu i danas borba sa nekoliko požara, mobilisano 2.000 vatrogasaca

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2022

-

23:57

U Portugalu i danas borba sa nekoliko požara, mobilisano 2.000 vatrogasaca
U Portugalu i danas borba sa nekoliko požara, mobilisano 2.000 vatrogasaca - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portugal, zahvaćen trećim toplotnim talasom od početka jula, i danas se borio s nekoliko požara.

Danas popodne gotovo 2.000 vatrogasaca bilo je mobilisano u gašenju požara širom zemlje, objavila je portugalska civilna zaštita.

Najveći požar, koji je besneo u okolini Vilja Reala, na krajnjem severu, u nedelju je počeo da se širiti na unutrašnjost teško pristupačnog planinskog područja.

"U požaru je po privremenoj proceni izgorelo 4.500 hektara", rekao je direktor nacionalne civilne zaštite Andre Fernandes.

On je ranije danas najavio pogoršanje meteoroloških uslova ističući da se očekuju poteškoće u borbi sa vatrom.

U Portugalu je trenutno 40 aktivnih požara u kojima je mobilisano 1.808 operativnih, uz podršku 541 zemljišne imovine i 24 vazdušna sredstva, prema poslednjoj situaciji u 13 časova, dostupnom na stranici Civilne zaštite. 

U borbi s ovim šumskim požarom Portugal je danas mogao da računa na pomoć dva grčka kanadera poslata u okviru mehanizma evropske solidarnosti, prenele su agencije.

Stanje pripravnosti, koje je vlada proglasila u nedelju, ograničava pristup šumama, zabranjuje predstave s pirotehnikom i predviđa povećanje nivoa mobilizacije pomoći.

Portugalski meteorološki zavod (IPMA) najavio je za danas i sutra temperaturu blizu 40 stepeni Celzijusa u unutrašnjosti zemlje.

Portugal, koji je ove godine zahvatila teška suša, imao je najtopliji mesec jul u poslednjih gotovo sto godina. Trenutno je, prema podacima Civilne zaštite, aktivno 40 požara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa