Evropa

Evropska unija planira obuku ukrajinskih vojnika - "Oživljavanje" starog predloga i "misija u susednim zemljama"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politiko, Euraktiv

23/08/2022

-

16:00

Evropska unija planira obuku ukrajinskih vojnika - "Oživljavanje" starog predloga i "misija u susednim zemljama"
Ukrajinski vojnik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija razmatra mogućnost formiranja misije za obuku ukrajinskih vojnika, rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj. On je istakao da će to "biti važna misija na nivou sukoba, jer ovo nije mali rat". Pored toga, Borelj je dodao i da se misija neće formirati na ukrajinskom tlu, već će biti u nekoj od susednih zemalja.

Predlog o formiranju misije biće "politički diskutovan" sledeće sedmice kada se ministri odbrane zemalja članica EU budu sastali u Pragu, dodao je evropski šef diplomatije, ističući da se to "čini kao razuman potez jer rat i dalje traje, pa je neophodno pružiti podršku kako u resursima, tako i u organizaciji same vojske".

"Oružje koje obezbeđujemo je sofisticirano i kako bi se koristilo neophodno je da se prođe važan trening", istakao je Borelj, mada nije dao nikakve detalje o tome šta bi u praksi ta misija podrazumevala. 

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Sličan predlog za to da Evropska unija obučava ukrajinske vojnike pojavio se i ranije ove godine, u jeku ruskog gomilanja trupa blizu ukrajinske granice, što se kasnije izrodilo u invaziju i rat koji traje i danas. Tada je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao da je postignut "preliminarni dogovor o misiji obuke u Ukrajini". 

"Postigli smo dogovor sa EU koji se temelji na tome da će oni izvesti savetničku misiju obuke vojske u Ukrajini. Ne radi se o borbenim snagama, već je u pitanju novi element saradnje između Ukrajine i Evropske unije", rekao je Kuleba 21. februara nakon sastanka sa evropskim zvaničnicima, i nazvao to "novom stranicom u odnosima Ukrajine i EU".

Koje su opcije ranije rbile u igri?

Ukrajinski vojnici trenutno prolaze određene obuke u Poljskoj, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj, a ukrajinski ministri odbrane i spoljnih poslova tražili su još prošlog leta od Borelja da se uspostavi misija za treniranje vojske i još tada je napravljeno nekoliko različitih opcija, prenosi Euraktiv pozivajući se na izvore iz EU.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

Kako piše portal Politiko, jedna od opcija bila je da se jednostavno finansira misija kroz već postojeći fond od pet milijardi evra, koji je bio određen za jačanje vojnog prisustva EU. Druga opcija podrazumevala bi da se formira posebna vojno-civilna misija EU u Ukrajini. Tada je Nemačka podržavala prvi predlog, dok su zemlje Baltika više bile za drugi.

Kako je Politiko tada preneo, naposletku je postignut kompromis - obuka ukranijske vojske trebalo je da se finansira iz već postojećeg budžeta, dok bi ostala mogućnost formiranja posebne misije na samoj teritoriji te zemlje.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Evropski zvaničnici su sugerisali da bi mogla da postoji mogućnost za slanje "aktivnih oficira, penzionisanih vojnih službenika i/ili civilnih stručnjaka", naveo je Politiko pozivajući se na dokument EU od 1. februara u koji su imali uvid.

Od početka rata u Ukrajini, Evropska unija je odvojila milijarde evra za pomoć toj zemlji protiv Rusije - sredinom jula, na primer, određeno je da će 500 miliona EU izdvojiti kako bi Ukrajini dopremila neophodno naoružanje, što je dovelo do ukupno 2,5 milijarde evra odvojenih isključivo za potrebe ukrajinske vojske - ovaj novac biće prosleđen kroz "Evropsku organizaciju za mir", a krajnja tačka koliko može da se izdvoji je 5,7 milijardi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa