Evropa

Razgovor šefova diplomatije Rusije i Francuske - glavna tema Ukrajina

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2022

-

17:27

Razgovor šefova diplomatije Rusije i Francuske - glavna tema Ukrajina
Razgovor šefova diplomatije Rusije i Francuske - glavna tema Ukrajina - Copyright AP/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, John MacDougall

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarali su telefonom o situaciji u Ukrajini, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"U svetlu razgovora predsednika Rusije i Francuske 19. avgusta, šefovi diplomatija razmenili su mišljenja o situaciji u Ukrajini. Ruski ministar je pojasnio principijelne pristupe Rusije specijalnoj vojnoj operaciji koja je u toku", navodi se u saopštenju i dodaje da je poziv inicirala francuska strana, prenosi agencija TASS.

Bio je to prvi telefonski razgovor između Lavrova i Kolone, navodi ruska agencija.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, situacija oko nuklearne elektrane Zaporožje i moguća poseta Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) bile su među temama o kojima su razgovarali Lavrov i Kolona.

"Strane su detaljno razgovarale o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje i postojećim mogućnostima za organizovanje posete misije IAEA", navodi se u saopštenju.

Kako je saopštilo francusko Ministarstvo spoljnih poslova, Kolona je u razgovoru naglasila rizike po nuklearnu bezbednost zbog ruskog zauzimanja područja nuklearke.

"Ona je iznela podršku Francuske brzom slanju ekspertske misije IAEA, u skladu s preporukama generalnog direktora (agencije) i uz puno poštovanje ukrajinskog suvereniteta", navedeno je u saopštenju francuskog MSP.

Kolona je takođe navela da Francuska ostaje odlučna u podršci Ukrajini protiv nezakonite i neopravdane ruske agresije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa