Evropa

Slučaj iz francuskog zatvora izazvao kontroverze: Objavljen snimak karting trke, Makron reagovao, naređena istraga

Komentari

Autor: Euronews, AFP

25/08/2022

-

11:41

Slučaj iz francuskog zatvora izazvao kontroverze: Objavljen snimak karting trke, Makron reagovao, naređena istraga
Slučaj iz francuskog zatvora izazvao kontroverze: Objavljen snimak karting trke, Makron reagovao, naređena istraga - Copyright AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron pridružio se onima koji kritikuju karting trku održanu u zatvoru nedaleko od Pariza. Slike francuskih zatvorenika koji voze karting i takmiče se u nadvlačenju konopca iznad bazena izazvale su kontroverzu u Francuskoj - sve se ovo desilo u julu, u krugu zatvora Fren, a takmičenje je bilo inspirisano televizijskom emisijom Koh Lanta.

Veruje se da su se tri tima, sastavljena od zatvorenika i upravnika, takmičila na događaju poznatom kao "Kolantes", koji je organizovao lokalni stanovnik zajedno sa upravnikom zatvora.

Video snimak događaja postavljen je na Jutjub u petak, ali je izbrisan. "Naši zatvori nisu kampovi za odmor u kojima zatvorenici i čuvari postaju prijateljiGde je poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama koje vide kako se ovi zločinci zabavljaju dok izdržavaju kaznu? Gde je strah od kazne?", rekao je francuski političar Erik Sioti iz konzervativne Republikanske stranke.

Dozvolu za događaj dalo je francusko ministarstvo pravde, ali je ministar Erik Dipon-Moreti negirao da zna za ono što je nazvao "šokantnim" elementima, kao što je karting, preneo je Euronews.

"Mnogi naši sunarodnici su možda bili šokirani onim što su videli u zatvorima. Ministar pravde je bio u pravu što je podsetio zatvorske vlasti šta treba, a šta ne treba da se radi. Zatvorska kazna ima značenje u društvu, nije isto što i isključenje iz svega, ona je namenjena da omogući rehabilitaciju", rekao je Makron u Jelisejskoj palati.

AP/Christophe Ena

 

Dipon-Moreti je na Tviteru napisao da će smernice za funkcionisanje zatvora sada biti predmet "eksplicitnog odobravanja od stane zatvorske administracije".

"Posle šokantnih prizora iz zatvora Fran, odmah sam naredio istragu. Da sam znao da se organizuje takmičenje u kartingu, jasno bih stavio veto", rekao je on novinarima.

Zatvor Fran je ranije održavao zvanične sportske i kulturne događaje, uključujući koncert sa Filharmonijskim orkestrom Radija Frans u aprilu. Brojni advokatski sindikati odbacili su odgovor francuske vlade i tvrde da je Dipon-Moreti ignorisao uticaj kriminala na društvo.

"Naše organizacije su ogorčene što bi ministar pravde trebalo da bude fokusiran na rehabilitaciju. On ignoriše ciljeve zatvorske kazne, koja bi trebalo da spreči ponavljanje krivičnih dela i štiti društvo kome su rehabilitacije potrebne", saopšteno je iz Sindikata magistara.

Komentari (0)

Evropa