Evropa

UN: Nova ruta za brodove koji prevoze žitarice iz Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2022

-

23:15

UN: Nova ruta za brodove koji prevoze žitarice iz Ukrajine
UN: Nova ruta za brodove koji prevoze žitarice iz Ukrajine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Informacioni centar Ujedinjenih nacija saopštio je danas da je uspostavljena nova ruta za brodove koji prevoze ukrajinske žitarice.

"Ruta, duga 600 kilometara, povezuje ukrajinske luke Odesa, Černomorsk i Južni s inspekcijskim područjima u turskim teritorijalnim vodama", saopšteno je iz centra u Turskoj, prenosi Anadolija.

Pomorski humanitarni koridor, koji čini deo ove rute i proteže se do najjužnije tačke ukrajinskih pomorskih granica, prilagođen je nakon tri nedelja korišćenja da bi se skratila putanja i olakšalo planiranje za brodsku industriju.

S obzirom na to da trgovački brodovi koji učestvuju u inicijativi prolaze preko pomorskog humanitarnog koridora, ni jednom vojnom brodu, avionu ili bespilotnoj letelici neće biti dozvoljeno približavanje na 10 nautičkih milja, a provokacije ili pretnje treba odmah prijaviti Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

Uz posredovanje Turske i UN, Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu potpisale su sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz tri crnomorske luke.

Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za sprovođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta. Prvi brod isplovio je 1. augusta.

Centar u Istanbulu zvanično je počeo sa radom 27. jula, a sastoji se od predstavnika Rusije, Turske, Ukrajine, kao i UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa