Evropa

Nemački političar nepoželjan u Ukrajini samo zbog jedne izjave

Komentari

Autor: DW

28/08/2022

-

11:00

Nemački političar nepoželjan u Ukrajini samo zbog jedne izjave
Nemački političar nepoželjan u Ukrajini samo zbog jedne izjave - Copyright AP Photo/Michael Sohn, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Kijeva u Berlinu Andrij Melnik opozvao je poziv premijeru nemačke pokrajine Saksonije Mihaelu Krešmeru da poseti Ukrajinu.

"Pozvao sam vas u Ukrajinu. Ovaj poziv je otkazan. Niste poželjni. Tačka", napisao je diplomata na Tviteru u nedelju, prenosi DW.

Naime, Melnik je bio uznemiren zbog Krešmerove sugestije da se rat u Ukrajini "zamrzne" kako bi se diplomatiji dala šansa. Nemački demohrišćanski političar izneo je ovu primedbu tokom gostovanja u emisiji "Markus Lanz".

"Svojom apsurdnom retorikom o zamrzavanju ruskog rata igrate na strani Putina i podstičete rusku agresiju", rekao je Melnik.

Šta je Krešmer tačno rekao?

Tokom televizijske emisije Krešmer je tvrdio da je debata o ratu u Ukrajini postala previše jednodimenzionalna i da bi trebalo uložiti više evropskih i globalnih napora da se pokrenu mirovni pregovori, čak i ako Rusija trenutno tvrdi da nije zainteresovana.

"Mislim da je veliki problem u trenutnoj debati to što imamo sužavanje mišljenja na jednu tačku gledišta, sa jednom linijom argumentacije i potrebno nam je mnogo više šire debate, mešavine argumenata za i protiv. Naročito sa tako velikim pitanjima rata i mira, to je izuzetno važno"

Rekao je da smatra da su pregovori jedini način da se okonča rat.

"U Moskvi sedi strašan ratni zločinac, to je tačno. On trenutno ne želi da pregovara i to je tačno. Da li to znači da se ovaj sukob može dobiti samo na bojnom polju? Ne, to nije tačno"

Krešmer je dodao da je važno "dovesti agresora u poziciju u kojoj će on takođe da učestvuje".

"Moramo pokušati da osiguramo se ovaj težak rat pretovori u zamrznut konflikt, kakav imamo u mnogim drugim delovima sveta, kako bi se stvorila mogućnost pregovora u narednim godinama ili čak decenijama", rekao je on.

Krešmer je takođe izrazio podršku nemačkim isporukama oružja Ukrajini, kao i sankcijama Rusiji. Ali, on je takođe istakao da ovakva podrška neće biti dugoročno održiva, ukazujući kako na probleme u vezi sa energijom kod kuće, tako i na šire probleme poput rasta cena hrane i njihovog uticaja širom sveta.

Zbog toga je, kako je rekao, ključno da se nastavi sa pritiskom za rešenjem putem pregovora, i to "što pre to bolje".

Komentari (0)

Evropa