Evropa

Ukinuta presuda protiv bivšeg predsednika Slobodarske partije Austrije, predmet vraćen na ponovno suđenje

Komentari

Autor: kurier.at

30/08/2022

-

16:13

Ukinuta presuda protiv bivšeg predsednika Slobodarske partije Austrije, predmet vraćen na ponovno suđenje
Hajnc Kristijan Štrahe - Copyright AP/Lilli Strauss

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Slobodarske partije Austrije Hajnc Kristijan Štrahe (FPO), pobedio je u jednoj rundi pravne borbe, nakon što je Viši regionalni sud ukinuo presudu koja je protiv njega doneta zbog navodnog podmićivanja.

Pre otprilike godinu dana, Štrahe je uslovno pušten na slobodu 15 meseci nakon što ga je kancelarija Tužilaštva za privredu i korupciju, optužila za "politički uticaj" u korist jedne privatne klinike, u zamenu za donaciju koja je otišla partiji FPO.

Valter Grubmiler, vlasnik privatne klinike u Varingu, osuđen je na 12 meseci zatvora zbog istog slučaja, a i presuda protiv njega je poništena, preneo je austrijski "Kurir".

Naime, radilo se o tome da je klinika uvrštena na listu fonda za finansiranje privatnih bolnica, a Grubmiler je 2016. i 2017. godine donirao FPO-u 2.000 evra, pa zatim još 10.000 evra.

Prema Višem regionalnom sudu, prvostepeni sud nije dovoljno pažnje obratio na poruke razmenjene mobilnim telefonom, a na osnovu kojih bi se potencijalno moglo dokazati da prvostepeno osuđeni nisu krivi.

Slučaj je sada ponovo vraćen pred sud, i ceo proces mora biti ponovljen. U odluci Višeg regionalnog suda se navodi da prvostepeni sud sada treba da "postupi u skladu sa celokupnim obimom dokaza", i da "na osnovu njih donese odgovarajuću presudu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa