Evropa

Slovenija imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

17:47

Slovenija imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan
Tanja Fajon - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinsek

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon objavila je danas da je ta zemlja imenovala Anžeja Frangeša za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, kao i da je o tome obavestila specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara.

"Obavestila sam zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara o imenovanju našeg izaslanika za region Zapadnog Balkana. Radujem se saradnji sa vama", napisala je Fajon, a objavilo na Tviteru slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, Fajon i Frangeš razgovarali su na strateškom forumu na Bledu o tome kako Slovenija može da pomogne Zapadnom Balkanu na putu ka EU i situaciji u regionu tokom sastanka sa kolegama iz Albanije, Prištine, Crne Gore i Severne Makedonije.

U zvaničnoj biografiji objavljenoj na sajtu slovenačke vlade, navodi se da je Frangeš angažovan u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije od 2003. godine.

Potom je od 2005. do 2009. godine radio je u ambasadi Slovenije u Beogradu gde je bio zadužen za bilateralnu saradnju Slovenije i Srbije i pomno je pratio pitanje Kosova.

Zatim je 2011. godine upućen u misiju Euleks na Kosovu. Naredne tri godine, obavljao je funkciju regionalnog oficira za vezu između Beograda i Prištine, a između 2014. i 2016. bio je u sastavu Delegacije EU u Beogradu, fokusiran na dijalog Beograda i Prištine.

Obavljao je i dužnost savetnika u MSP, a od 2018. je ambasador Slovenije u Bugarskoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa