Politika

Eskobar za Euronews Srbija: Vučić je posvećen regionalnoj stabilnosti, treba iskoristiti dobru volju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović

29/08/2022

-

16:35

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas za Euronews Srbija da posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem može da kaže da je on potpuno posvećen regionalnoj stabilnosti. Prema njegovim rečima, treba iskoristiti tu dobru volju, koja, prema njegovoj oceni, postoji sa obe strane.

Eskobar je na marginama Strateškog foruma na Bladu za Euronews Srbija rekao da se nada da neće morati da se govori o podelama na Zapadnom Balkanu. Ukazao je i da su mnogi ljudi u regionu zabrinuti za orijentaciju Srbije, ali da on veruje da je članstvo u EU težnja Srbije.   

"Zaista verujem i nadam se da je težnja Srbije da bude punopravni član EU i da nećemo morati da govorimo o podelama na Zapadnom Balkanu.  Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogu da kažem da je potpuno posvećen regionalnoj stabilnosti, da ne želi nasilje. Treba da iskoristimo tu dobru volju, i dobru volju druge strane, Kosova i nadam se da će lideri u regionu čuti šta je rekla (predsednica Evropske komisij) Ursula Fon der Lajen, da Zapadni Balkan zaista želi da bude deo Evropske unije i da to žele građani ovog prostora. Vidimo optimizam na svim stranama", rekao je Eskobar.

Eskobar je, uz evropske posrednike, odigrao važnu ulogu u postizanju dogovora o dokumentina nakon dugog perioda tenzija na severu Kosova i eskalacije na terenu nastale kada je Priština pokušala da unilaterlano primeni meru koja se tiče srpskih tablica i srpskih dokumenta. Kao predstavnik SAD, Eskobar je učestvovao u rundi dijaloga održanoj u Brislu na kojoj nije došlo do dogovora, ali i u šatl diplomatiji koja je potom usledila. U tom procesu, Eskobar je prošle nedelje posetio Beograd i Prištinu, a u Beogradu je održao i konfereniciju za medije na kojoj je izrazio nadu u postizanje dogovora. 

Da je jedna dogovor i zaista postignut, saopštio je u subotu popodne šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

"U okviru dijaloga uz posredstvo EU, Srbija je pristala da ukine dokumente za ulazak/izlaz za one koji imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo se saglasilo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte", objavio je na Tviteru Borelj.  

Kosovski Srbi, kao i svi ostali građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera Kurtija u tom cilju, naveo je.

"Ovo je evropsko rešenje. Čestitamo obojici lidera na ovoj odluci i njihovom rukovodstvu", dodao je.  

Dvodnevni Bledski strateški forum, 17. po redu počeo je danas, a ove godine posvećen je krizi multilateralnog poretka i eventualnom pronalaženju odgovora međunarodne zajednice na nove geopolitičke izazove u pogledu posledica izazvanih ratom u Ukrajini. 

Bledski strateški forum (BSF), ove godine pod nazivom "Vladavina moći ili moć pravila", otvorili su ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, predsednik Slovenije Borut Pahor i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. 

 

Komentari (0)

Srbija