Evropa

Euronews Srbija na Bledu: Fokus Strateškog foruma kriza zbog rata u Ukrajini i evropska perspektiva Zapadnog Balkana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/08/2022

-

11:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na Bledu počinje strateški forum koji u prvi plan stavlja posledice ruske invazije na Ukrajinu, ali će među temama da budu i EU integracije Zapadnog Balkana i slovenačka kandidatura za Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prvi put će na forumu učestvovati predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, a među brojnim učesnicima biće i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković. 

Kako javlja reporter Euronews Srbija, očekuje se da će forum dati odgovore na neka od najtežih pitanja koji pogađaju kontinent, a ovaj događaj okupiće više od 160 panelista i 400 učesnika. Svi oni će imati jednu od glavnih tema, a to je ruska invazija na Ukrajinu, te će tražiti da se odgovori na pitanja kako Evropa da prevaziđe energetsku krizu i krizu sa cenama hrane. 

Jedna od glavnih tema u drugom delu ovog foruma biće i Zapadni Balkan odnosno evropske integracije Zapadnog Balkana, pa će pokušati da se nađe modalitet kako da se zemlje ovog regiona, ali i drugi EU kandidati približe bloku. Ono što je sigurno jeste da će francuska sekretarka za Evropu podržati inicijativu Emanuela Makrona, a to je da se formira evropska politička zajednica koja bi omogućila zemljama, od kojih neke na članstvo čekaju decenijama da pokušaju da se pridruže bloku, da imaju neke benefite od približavanja Evropi i da se uključe u proces donošenja odluka.

Na forumu učestvuje više premijera, među kojima su i hrvatski Andrej Plenković, kao i predsednik albanske vlade Edi Rama. 

Komentari (0)

Evropa