Evropa

Preminuo Mihail Gorbačov

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/08/2022

-

22:30

Preminuo Mihail Gorbačov
Tanjug/AP/Boris Yurchenko - Copyright Tanjug/AP/Boris Yurchenko

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je danas u 92. godini, javili su ruski mediji. On je preminuo nakon duge i teške bolesti, saopštila je moskovska centralna bolnica.

Gorbačov je rođen 2. marta 1931. godine, a bio je značajan vođa Sovjetskog Saveza nakon čijih reformi je došlo do kraja Hladnog rata. Bio je politički vođa Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. i generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza. Nagrađen je Nobelovom nagradom za mir 1990.

Nakon povlačenja iz politike osnovao je Međunarodnu fondaciju za društveno-ekonomska i politička istraživanja (Gorbačov fondacija), Međunarodni zeleni krst, osnovao je i Forum za novu politiku i bio jedan od inicijatora stvaranja Foruma dobitnika Nobelove nagrade za mir. O tome kako je izgledala politička karijera Gorbačova pročitajte u odvojenom tekstu.

Gorbačov će biti sahranjen pored supruge u porodičnoj grobnici na groblju Novodevičje u Moskvi, preneo je TASS. U pitanju je groblje na kojem se sahranjuju zaslužni građani, a na njemu je sahranjen i bivši predsednik Rusije Boris Jeljcin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa