Evropa

"Varnice" između Nemačke i Poljske: Varšava traži odštetu za Drugi svetski rat, Berlin tvrdi da se odrekla još 1953.

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2022

-

17:20

"Varnice" između Nemačke i Poljske: Varšava traži odštetu za Drugi svetski rat, Berlin tvrdi da se odrekla još 1953.
"Varnice" između Nemačke i Poljske: Varšava traži odštetu za Drugi svetski rat, Berlin tvrdi da se odrekla još 1953. - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova, poručilo je danas, povodom najava Varšave da će tražiti odštetu od Berlina u iznosu od 1,32 biliona dolara za gubitke u Drugom svetskom ratu, da je to pitanje zaključeno kao i da se Poljska tog zahteva davno odrekla.

"Stav nemačke vlade je nepromenjen, pitanje reparacija je zaključeno", naveo je portparol nemačkog ministarstva u mejlu, preneo je Rojters.

On je dodao da se Poljska odrekla reparacija 1953. godine. "Ovo je osnova današnjeg evropskog poretka. Nemačka stoji iza svoje političke i moralne odgovornosti za Drugi svetski rat", dodao je portparol.

Poljska je odlučila da zvanično zatraži odštetu od Nemačke zbog Drugog svetskog rata i procenjuje da je šteta koju joj je Nemačka nanela u Drugom svetskom ratu oko 1,32 biliona dolara, rekao je ranije danas lider vladajuće poljske partije Zakon i pravda Jaroslav Kačinski.

Nova procena premašuje odštetu od 850 milijardi dolara koju je dao poslanik vladajuće partije 2019. godine. "Zakon i pravda" je nekoliko puta ponovila da će tražiti odštetu otkako je došla na vlast 2015. godine, ali Poljska dosad nije zvanično uputila takav zahtev.

"Suma koja je prezentovana je određena koristeći najograničeniji, konzervativni metod, a moguće je povećati je", dodao je Kačinski.

Oko šest miliona Poljaka, uključujući tri miliona jevrejskog porekla, ubijeno je tokom Drugog svetskog rata, a Varšava je sravnjena sa zemljom tokom ustanka iz 1944. godine kada je ubijeno 200.000 civila, navodi britanska novinska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa