Evropa

RAT U UKRAJINI Obustavljena isporuka gasa preko Severnog toka, različiti tonovi iz Gasproma i Simensa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2022

-

09:37

RAT U UKRAJINI Obustavljena isporuka gasa preko Severnog toka, različiti tonovi iz Gasproma i Simensa
RAT U UKRAJINI Obustavljena isporuka gasa preko Severnog toka, različiti tonovi iz Gasproma i Simensa - Copyright Tanjug/AP/David Goldman, Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 192. dan rata u Ukrajini. I dalje je glavna briga, kako svetskih lidera, tako i javnosti, potencijalna opasnost koju predstavlja nuklearna elektra Zaporožje. Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Oleksij Danilov smatra da vlada još nije potpuno svesna situacije u vezi sa potencijalnim pretnjama. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi najavio je da planira da podnese izveštaj o bezbednosti elektrane. Pored toga, uz rastuću zabrinutost zbog "najhladnije zime", stigla je vest da Gasprom neće moći da isporučuje gas ka EU preko gasovoda Severni tok 1, zbog tehničkih kvarova.

Ključni događaji

  • Gasprom do daljeg zbog kvara zaustavlja isporuku gasa preko Severnog toka 1
  • Lideri G7 jednoglasno doneli odluku o ograničenju cene ruske nafte
  • Šef Međunarodne agencije za atmosku energiju  planira da sledeće nedelje podnese izveštaj o bezbednosti nuklearne elektrane Zaporožje
  • Rusija je zatražila 56 viza od Sjedinjenih država kako bi se omogućio ulazak Sergeju Lavrovu i njegovoj delegaciji
  • Bajden će tražiti od Kongresa još 11,7 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut 

23.50 Zelenski: Rusija vodi energetski rat, Evropi potrebno veće jedinstvo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da vodi energetski rat i pozvao Evropu da pokaže veće jedinstvo. "Rusija ovih dana pokušava još više da poveća energetski pritisak na Evropu. Isporuka gasa kroz Severni tok je potpuno obustavljena. Rusija želi da uništi normalan život svakog Evropljanina, u svim državama našeg kontinenta", rekao je Zelenski u video poruci večeras.

22.52 Džonson se zahvalio Zelenskom zbog "ukrajinskog imena"

"Hvala ti prijatelju, predsedniče Zelenski, na lepim rečima. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu protiv Putinovog rata. Hvala ti za prijateljstvo, Volodimire, ti si heroj, svi te vole", napisao je Džonson na Tviteru. Ovim je odgovorio na tekst ukrajinskog predsednika u kom je, između ostalog, govoreći o Džonsonu rekao da su "svom prijatelju dali ukrajinsko ime - Boris Džonsonjuk". 

22.00 Olena Zelenska: Dok Britanci broje novac, mi prebrojavamo žrtve

Ekonomski uticaj rata u Ukrajini je težak za sve njene saveznike, rekla je prva dama te zemlje za Bi-Bi-Si, ali dok Britanci "broje penije", Ukrajinci "broje žrtve“, kaže supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska. Ona je u nedeljnom intervjuu koji je snimljen u Kijevu rekla da će kriza biti kraća ako podrška Ukrajini bude jaka, i da se u Evropi zanemaruje ono što Ukrajina viđa svakog dana, a to su ljudske žrtve. Više o tome u odvojenom tekstu.

Tanjug/AP/Jabin Botsford/The Washington Post

 

17.50 Ruski general: Imamo potvrdu da je Ukrajina tražila turske Bajraktare sa raspršivanjem aerosola

Ruski general Igor Kirilov izjavio je danas na brifingu u Moskvi da bespilotne letelice Bajraktar, za koje je Ukrajina zatražila da budu opremljene uređajem za raspršivanje hemikalija, predstavljaju pretnju po Rusiju, prenela je agencija RIA Novosti.

"Na raspolaganju nam je potvrda zahteva Ukrajine turskom proizvođaču bespilotnih letelica Bajraktar, od 15. decembra 2021. godine, o mogućnosti njihovog opremanja sistemima i mehanizmima za raspršivanje aerosola kapaciteta većeg od 20 litara", rekao je Kirilov, koji je načelnik snaga za radiološku, hemijsku i biloške odbrane ruske vojske

15.12 Mišel razgovarao sa predstavnicima IAEA

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel razgovarao je o situacij u nuklearnoj elektrani Zaporožje sa predstavnicima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) On je rekao da EU u potpunosti podržava rad i napore IAEA.

"Njihova hrabrost i profesionalizam u ostvarivanju prve misije u Zaporožju je impresivna. Rusija je dovela svet u opasnost. Osiguranje nuklearne bezbednosti je ključno, a nastavak prisustva IAEA u Zaporožju je takođe krucijalno", naveo je Mišel na Tviteru.

14.59 Le Mer: Izazov je nabaviti energente, a da nisu iz Rusije

Francuska bi trebalo da se fokusira na rešavanje predstojećeg izazova u energetskom sektoru jer se zima približava, rekao je danas ministar finansija Francuske Bruno le Mer, na pitanje o potencijalnoj izgradnji novog gasovoda preko Pirineja.

"U predstojećem periodu izazov je nabaviti više gasa, nafte i struje iz zemalja koje nisu Rusija. Dakle, pričamo o periodu u narednih nekoliko meseci, nedelja, pa i dana. Nisam siguran da bi nam nov gasovod pomogao da preguramo zimu. Hajde da se fokusiramo na izazove koji su pred nama", naveo je Le Mer na poslovnom forumu Ambrozeti na severu Italije, preneo je Rojters.

14.23 Proruske vlasti:Zaporožje ponovo isključeno s mreže, nakon granatiranja

Najveća nuklearna elektrana u Evropi Zaporožje još jednom je isključena sa elektrodistribucione mreže nakon što je pretrpela oštećenja usled granatiranja, saopštile su danas lokalne proruske vlasti grada Energodara. Vojno-civilna administracija Energodara je poručila da je obustavljeno snabdevanje strujom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina.

13.23 Moskva: Ukrajinska vojska pokušala da zauzme Zaporožje

Ukrajinske snage pokušale su da osvoje nuklearnu elektranu Zaporožje u petak uveče, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane na redovnom brifingu. Ministarstvo je navelo da su ukrajinske pomorske snage i više od 250 vojnika pokušali da se iskrcaju na obalu u blizini nuklearke na jugu Ukrajine oko 23.00 po lokalnom vremenu, preneo je Rojters. Rusija je navela da su njene snage odbile napad koristeći vojne helikoptere i borbene avione.

Tanjug/AP

 

12.53 Gasprom:Simens nema gde da izvede radove remonta gasovoda

Ruski "Gasprom" saopštio je danas da je nemačka kompanija "Simens", spremna da učestvuje u remontu turbine "Severnog toka“, ali da nema gde da izvede radove, prenosi Rojters.

11.56 Evropski komesar: Očekujem da Rusija postuje ugovore

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Ðentiloni izjavio je danas da EU očekuje da Rusija poštuje ugovore o energentima koji su ranije dogovoreni, ali je spremna da se suoči sa izazovima ukoliko Moskva ne ispuni svoje obaveze.

Komentarišući zaustavljanje Severnog toka 1, Ðentiloni je rekao novinarima da "očekuje da Rusija ipak ispoštuje ugovore koje ima", preneo je Rojters.

"Međutim, ukoliko se energenti iskoriste u političko-vojne svrhe, EU je spremna da reaguje", kazao je Ðentiloni na Forumu Ambrozeti u severnoj Italiji.

11.29 Medvedev: Nuklearni arsenal najbolja garancija za Rusiju

Nuklearni arsenal je najbolja garancija očuvanja Rusije, poručio je danas zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev. Komentarišući ono, što je opisao kao "kolosalan" sovjetski nuklearni arsenal, koji je ostao u Rusiji nakon raspada Sovjetskog Saveza, on je rekao da je to najbolja garancija za očuvanje ruske moći, prenosi TAS S.

"Ceo strateški nuklearni arsenal je tada ostavljen u ovoj zemlji. I mi smo ga čuvali na veoma visokom nivou. I to je najbolja garancija za očuvanje ruske moći“, napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.

Tanjug/AP/Yekaterina Shtukina, Sputnik

 

11.00 Guverner Donjecka: Raketni napadi na Kramatorsk i Slavjansk

Ruske trupe su tokom noći pokrenule raketne napade na Kramatorsk i Slavjansk na istoku Ukrajine, saopštio je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko na Telegramu.

Gradonačelnik Slavjanska je potvrdio da se taj grad našao na udaru artiljerije. 

10.30 Različiti tonovi iz Gasproma i Simensa o kvaru na turbini

Ruski Gasprom saopštio je da je u potpunosti obustavljena isporuka gasa preko Severnog toka zbog neispravnosti turbine i da će prekid trajati sve dok se kvar ne otkloni. Kako je Gasprom naveo u petak, snabdevanje prirodnim gasom preko Severnog toka 1 ostaće u prekidu nakon što se glavna turbina na jedinoj radnoj jedinici u blizini Sankt Peterburga pokvarila, odnosno, prijavljeno je curenje gasa, javlja Rojters. Gasprom je saopštio i da je poslao kompaniji Simens obaveštenje o neispravnosti na turbini i o potrebi otklanjanja kvara, navodi Sputnjik.

Kompanija Simens saopštila je, međutim, u petak veče da curenje motornog ulja, za koje je Gasprom rekao da je otkriveno prilikom tehničkog pregleda turbine u kompresorskoj stanici Portovaja, nije razlog za prekid rada.

Tanjug AP/Michael Sohn

 

"Takva curenja obično ne utiču na rad turbine i mogu da se reše na licu mesta. To je rutinska procedura u sklopu tehničkog održavanja", naveli su iz Simensa, prenosi Rojters.

"Ovakva curenja dosad nisu dovodila do gašenja gasovoda. Simens nije angažovan na održavanju gasovoda, ali je spreman svakog trenutka da uskoči. Nevezano za ovu situaciju već smo naglasili nekoliko puta da postoji dovoljan broj ostalih turbina u stanici Portovaja uz pomoć kojih Severni tok 1 može da radi", dodala je kompanija.

Gasprom je 21. avgusta obustavio isporuke gasovodom na tri dana zbog redovnog održavanja i najavio da će ih ponovo uspostaviti u subotu. Ministri finansija i guverneri centralnih banaka zemalja članica G7 jednoglasno su na samitu u petak doneli odluku o uvođenju ograničenja cene ruske nafte, saopštio je japanski ministar finansija Šuniči Suzuki.

09.30 Bajden traži Kongresu još 11,7 milijardi dolara za Ukrajinu

Predsednik SAD Džozef Bajden tražiće od američkog Kongresa 11,7 milijardi dolara finansijske podrške Ukrajini, dok se u toj zemlji nastavljaju ratni sukobi sa Rusijom, saopštila je Bela kuća. Ta sredstva bila bi namenjena za nabavku opreme, obaveštajnu i direktnu budžetsku podršku Ukrajini.

Zahtev američkog predsednika je deo većeg kriznog paketa u ukupnom iznosu od 47,1 milijardu dolara i dolazi u vreme kada se SAD bore sa krizom izazvanom pandemijom kovid 19 i majmunskim boginjama, kao i posledicama nedavnih prirodnih katastrofa koje su pogodile pojedine savezne države na jugu, navodi Rojters.

profimedia

 

Bajden će od Kongresa zatražiti 11,7 milijardi dolara hitnog finansiranja za pružanje vojne pomoći i budžetske podrške Ukrajini, i 22,4 milijarde dolara za pomoć zbog kovid 19 uoči potencijalnog rasta broja slučajeva na jesen, saopštila je u petak Bela kuća.

08.30 Ruska delegacija još bez viza SAD za Generalnu debatu u UN

Rusija je zatražila 56 viza od SAD kako bi se omogućio ulazak u zemlju ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i njegovoj delegaciji za put u Njujork na godišnji skup svetskih lidera u UN ovog meseca, ali zasad nije dobila nijednu, naveo je ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja.

Nebenzja je u pismu generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu naveo da je situacija "alarmantna", jer je Vašington tokom prethodnih meseci konstantno odbijao da izda vize brojnim ruskim delegacijama za događaje u okviru UN, preneo je Rojters.

"Slična situacija je i sa novinarima iz pratnje i članovima posade aviona našeg ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova “, saopštio je Nebenzja u pismu Guterešu, do kojeg je došao TASS.

Nebenzja je ponovio da su SAD, kao zemlja domaćin UN obavezni da obezbede učešće delegacija na događajima ove svetske organizacije.

07.55 Grosi će podneti izveštaj o Zaporožju sledeće sedmice

Šef Međunarodne agencije za atmosku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da planira da sledeće nedelje podnese izveštaj o bezbednosti nuklearne elektrane Zaporožje koja je od marta pod kontrolom ruskih snaga. Nakon što je sa misijom IAEA boravio u Energodaru, gde se nalazi elektrana Zaporožje, Grosi je u Beču održao konferenciju za novinare i saopštio da je šest članova IAEA ostalo u Zaporožju, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, preneo je Rojters.

On je dodao da će se broj članova misije IAEA smanjiti na dva i da se njihovo prisustvo u Zaporožju planira na duže vreme. "Vojne aktivnosti i operacije se povećavaju u tom delu zemlje i to me zabrinjava. Očigledno je da je statistička verovatnoća da će doći do veće materijalne štete i dalje prisutna", kazao je Grosi, preneo je AP.

07.39 Gasprom do daljeg zbog kvara zaustavlja Severni tok 1

Ruski Gasprom saopštio je da će snabdevanje prirodnim gasom preko Severnog toka 1 ostati u prekidu nakon što se glavna turbina na jedinoj radnoj jedinici u blizini Sankt Peterburga pokvarila, odnosno, prijavljeno je curenje gasa, javlja Rojters. Navodi se da turbina ne može da radi bezbedno dok se ne popravi kvar, a Gasprom nije dao vremenski okvir kada bi moglo da se nastavi snabdevanje Evropom preko Severnog toka 1.

profimedia

 

07.19 Zelenski: Od IAEA još nismo čuli poziv Rusiji da demilitarizuje elektranu

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Zaporiškoj nuklearnoj elektrani i dalje bi mogla da ima važnu ulogu, uprkos poteškoćama zbog ruskog vojnog prisustva u postrojenju, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Nažalost, od IAEA nismo čuli glavnu stvar, a to je poziv Rusiji da demilitarizuje nuklearnu elektranu. Nadam se da će misija poštovati ono što smo dogovorili i da će služiti interesima cele međunarodne zajednice", rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je naveo da su ukrajinske vlasti učinile sve da obezbede da IAEA dobije pristup elektrani u Zaporožju i da veruje da ova misija "još uvek može da igra ulogu".

07.10 Bela kuća: Ograničenje cene nafte smanjiće Rusiji prihode za rat

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da će globalno ograničenje cene ruske nafte značajno smanjiti prihode Rusije u borbi protiv Ukrajine, javlja Rojters.Ona je dodala da će ograničenje cena dati brojnim zemljama poziciju da sklope bolje sporazume sa Rusijom i da će Bela kuća raditi narednih nedelja na tome da se odredi gornja granica cene ruske nafte. Ranije u toku dana, grupa ministra finansija G7 složila se da uvede ograničenje na cenu ruske nafte.

Komentari (0)

Evropa