Evropa

Sahranjen Mihail Gorbačov u Moskvi, na istom groblju gde počiva Jeljcin

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2022

-

16:43

Sahranjen Mihail Gorbačov u Moskvi, na istom groblju gde počiva Jeljcin
Mihail Gorbačov - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ceremonija oproštaja od poslednjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova održana je danas u Moskvi. Poslednji lider Sovjetskog sveza Mihail Gorbačov sahranjen je danas na moskovskom groblju Novodevičje, javlja agencija RIA Novosti.

Gorbačov je sahranjen pored supruge Raise, koja je preminula pre 23 godine.

Otvoreni kovčeg se nalazio u centru sale dok su se čuli zvuci muzike iz filma "Šindlerova lista". Gorbačov će biti sahranjen na groblju Novodevičje, prenose RIA Novosti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da će sahrana imati elemente državne sahrane, uključujući počasnu gardu. Sahrani neće prisustvovati ni predsednik Vladimir Putin, ali su vlasti ipak organizovale javni oproštaj, pa su građani mogu da obiđu njegov kovčeg koji je bio izložen u sali u Doma saveza, nedaleko od Kremlja, gde je prethodnim sovjetskim liderima odavana poslednja pošta. Kovčeg je prekriven ruskom zastavom, postavljen je u centru dvorane.

Putin je odao poštu u četvrtak, kada je posetio bolnicu u kojoj je Gorbačov umro, gde je položio venac.

Brojni zapadni zvaničnici, koji bi u uobičajenim okolnostima došli u Moskvu, danas će biti odsutni zbog sankcija i pogoršanih odnosa između Rusije i Zapada zbog rata u Ukrajini.

Jedan od retkih evropskih lidera koji će biti na sahrani je mađarski premijer Viktor Orban, koji je doputovao u Moskvu, potvrdio je portparol Zoltan Kovač na Tviteru.

Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za RIA Novosti da Putin ne planira da se susretne sa Orbanom tokom posete Moskvi.

Kako je ranije saopšteno RIA Novostima u "Gorbačov fondu", ispraćaj je organizovala jedna od službi predsedničke administracije Rusije. Agencija TAS S navodi da su tokom sahrane bili prisutni članovi ruske Počasne garde.

Američki ambasador u Moskvi Džon Saliven i nemački izaslanik u Rusiji Andreas fon Gejer stigli su na komemoraciju Gorbačova, a tamo je i japanski ambasador Tojohisa Kozuki, kao i britanska ambasadorka Debora Bronert.

Od visokih ruskih zvaničnika, na komemoraciji se pojavio i zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa