Fokus

Mihail Gorbačov: Kako se svet oprostio od poslednjeg predsednika SSSR

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2022

-

09:31

Mihail Gorbačov: Kako se svet oprostio od poslednjeg predsednika SSSR
Mihail Gorbačov - Copyright Tanjug/AP/David Longstreath

veličina teksta

Aa Aa

Brojni svetski lideri izjavili su saučešće povodom smrti bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, poslednjeg predsednika SSSR i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je preminuo noćas u 92. godini, nakon duge i teške bolesti. 

Aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je "najdublje saučešće", a poslaće i telegrame rođacima i prijateljima Gorbačova, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je sinoć da je Gorbačov odigrao ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i "otvorio put ka slobodnoj Evropi".

"Mihail Gorbačov bio je poštovani lider kome se verovalo. Odigrao je ključnu ulogu u okončanju Hladnog rata i padu Gvozdene zavese. Otvorio je put ka slobodnoj Evropi", navela je Fon der Lajen na Tviteru.

O ulozi Gorbačuva u Hladnom ratu govorio je u svojoj poruci i američki predsednik Džozef Bajden. On je naglasio da je bilo reč o "čoveku izuzetne vizije, koji je verovao u bolji svet".

"Kada je došao na vlast, Hladni rat je već trajao skoro 40 godina, a komunizam još duže, sa razornim posledicama. Gorbačov je bio dovoljno hrabar da prihvati demokratske reforme i nuklearno razoružanje. Ovo su dela posebnog lidera, onog sa maštom da vidi da je drugačija budućnost moguća i hrabrošću da rizikuje celu svoju karijeru da bi je postigao. Rezultat je bio bezbedniji svet i veća sloboda za milione ljudi", poručio je američki predsednik.

Slično tome, i britanski premijer Boris Džonson u svojoj izjavi pozdravio je "hrabrost i integritet" koje je Gorbačov pokazao u dovođenju Hladnog rata do završetka. Rekao je da je njegova "neumorna predanost" primer danas, u vreme ruskog napada na Ukrajinu, prenosi Rojters.

I brojni lideri EU odali su počast Gorbačovu. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je njegova "posvećenost miru u Evropi promenila našu zajedničku istoriju", dok je austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da je Gorbačov "oblikovao približavanje Istoka i Zapada nakon pada Gvozdene zavese u Evropi". Takođe, i holandski premijer Mark Rute izrazio je žaljenje zbog gubitka "hrabrog reformatora sa ogromnim uticajem na istoriju".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naglasio je da je Gorbačov bio "jedinstveni državnik koji je promenio tok istorije, i učinio više od bilo koga drugog da dovede do mirnog kraja Hladnog rata“.

Japanski premijer Fumio Kišida na konferenciji za novinare u Tokiju ukazao je na značajnu ulogu Gorbačova u razvoju pokreta za nuklearno razoružanje. Kišida je podsetio da je Gorbačov došao u Japan 1991. i 1992. godine, gde je posetio Hirošimu i Nagasaki, japanske gradove koji su stradali od nuklearnog bombardovanja.

Komentari (0)

Svet