Evropa

Opraštanje s Gorbačovom: Čovek koji je promenio život Angele Merkel za koga Putin tvrdi da je uticao na svetsku istoriju

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

31/08/2022

-

11:34

Opraštanje s Gorbačovom: Čovek koji je promenio život Angele Merkel za koga Putin tvrdi da je uticao na svetsku istoriju
Tanjug/AP/Boris Yurchenko - Copyright Tanjug/AP/Boris Yurchenko

veličina teksta

Aa Aa

Brojni svetski lideri izjavili su saučešće povodom smrti bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, poslednjeg predsednika SSSR i dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je preminuo noćas u 92. godini, nakon duge i teške bolesti. Među njima su i ruski predsednik Vladimir Putin i brojni nemački i austrijski političari.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća porodici i prijateljima.

"Mihail Gorbačov bio je političar i državnik koji je uticao na proces svetske istorije", navodi se u telegramu koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Putin je u telegramu istakao velike humanitarne, dobrotvorne i obrazovne napore Gorbačova.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da su potezi bivšeg sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova bili kontroverzni, ali da je on bio izuzetna ličnost koja će ostati upamćena u celom svetu. Kako je rekao, Gorbačov je državnik koji će zauvek ostati u istoriji njihove zemlje, preneo je Interfaks.

Prema rečima Peskova, mnogi se spore oko uloge koju je odigrao, ali je nedvosmislena činjenica da je on bio izuzetna, jedinstvena ličnost".

Takođe, kako je naveo portparol Kremlja, u svetu je ličnost Gorbačova izazivala mnogo kontroverzi.

"Gorbačov je dao podsticaj okončanju Hladnog rata i iskreno je želeo da veruje da će se on završiti i da će postojati večni romantični period između novog Sovjetskog Saveza i sveta, kolektivnog Zapada, kako ga mi zovemo. Taj romantizam se nije ostvario. Pokazala se krvoločnost naših protivnika. Dobro je što smo to na vreme shvatili i razumeli", rekao je Peskov.

Nemačka zahvalna za ujedinjenje

Nemački političari reagovali su danas na vest o smrti Mihaila Gorbačova uz reči zahvalnosti za njegov doprinos nemačkom ujedinjenju.


„Nemačka ostaje zahvalna njegovom odlučujućem doprinosu nemačkom ujedinjenju, i poštuje njegovu hrabrost zbog demokratskog otvaranja i približavanja istoka i zapada. Ostaće upamćen po svojoj velikoj viziji zajedničke i miroljubive Evrope“, istakao je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer.

Ukazao je da je Gorbačov poslednjih godina patio što se njegov san nije obistinio.

„Danas je taj san u ruševinama, razrušen brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu“, podvukao je Štajnmajer.

Kancelar Olaf Šolc ocenio je da je Gorbačov bio hrabar reformator i državnik, koji je omogućio demokratiju u mnogim delovima Evrope, ali i ponovno ujedinjenje Nemačke.

„Znamo da je umro u vreme u kome nisu neuspeh doživeli samo demokratija u Rusiji, već i kada Rusija i ruski predsednik Vladimir Putin stvaraju nove razdore u Evropi i vode stravičan rat protiv susedne Ukrajine“, naglasio je on.

Vicekancelar Robert Habek ukazao je da je Gorbačov umro u vreme novih tenzija Rusije i zapada.

„To još jednom pokazuje da istoriju pišu ljudi. Kada bi Rusija imala više državnika poput Gorbačova koji bi se zalagali za kurs detanta, približavanja i zajedničkog razmišljanja, imali bi drugačiji razvoj“, ocenio je on.

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok rekla je da je nasleđe Gorbačova okončanje Hladnog rata i ujedinjena Nemačka.

„Žalimo za državnikom kojem smo večno zahvalni“, istakla je ona.

Emotivni oproštaj Angele Merkel

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, najemotivnije se oprostila, i istakla da je Gorbačov bio „jedinstveni svetski političar“.

Saopštila je da je primila vest o njegovoj smrti sa velikom tugom.

„Gorbačov je pisao svetsku istoriju. On je pokazao kako pojedini državnici mogu promeniti na bolje svet“, naglasila je Merkel.

„Bez Gorbačovlje hrabrosti da sprovede Glasnost i Perestrujku, odnosno otvorenosti ka  reformama, ne bi bila moguća mirna revolucija u DDR-u. I danas još mogu osetiti strah koji sam imala zajedno sa sunarodnicima u DDR-u 1989.godine da li će ponovo, kao i 1953. tenkovi izaći na ulice kada smo uzvikivali 'mi smo narod' i kasnije 'mi smo jedan narod'. Taj put, međutim, nije bilo tenkova, nisu ispaljeni hici. Umesto toga Gorbačov je rukovodstvu DDR-a poručio 'ko kasni, njega kažnjava život', napisala je ona.

Gorbačov se nije suprostavljao, kaže, zahtevu građana za slobodom u DDR-u.

„Šta više, on je dozvolio da ponovo ujedinjena Nemačka postane članica NATO. Gorbačov je moj život u osnovi promenio. I to neću nikada zaboraviti“, podvukla je Merkelova.

Nehamer: Gotovo niko kao on nije obeležio protekli vek

U reagovanjima iz Austrije predsednik Aleksander van der Belen ocenio je da je Gorbačov bio „čovek mira i veliki vizionar".


„Gotovo niko kao on nije obeležio protekli vek, ali posebno našu današnju Evropu. Njegovo nasleđe ostaje i važnije je nego ikada", napisao je Van der Belen na tviteru.

Austrijski kancelar Karl Nehamer naglasio je da je Gorbačov bio taj koji je doprineo najznačajnije približavanje istoka i zapada posle pada Gvozdene zavese u Evropi i doveo do kraja Hladnog rata.

Vicekancelar Verner Kogler izrazio je žaljenje što priznanje, koje je uživao na Zapadu, nije osetio u svojoj domovini.

Šef austrijske diplomatije Alekander Šalenberg podvukao je da je Gorbačov doprineo miroljubivom novom poretku Evrope u proteklih 30 godina.

„On je prepoznao signale vremena i bio je veliki državnik", naglasio je on.

Kisindžer: Narod Evrope i Rusi duguju zahvalnost Gorbačovu

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer izjavio je danas za Bi-Bi-Si da narod Evrope, kao i Rusi, duguju veliku zahvalnost poslednjem sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu.

"Narod Istočne Evrope i nemački narod, i na kraju ruski narod, duguju mu veliku zahvalnost za inspiraciju, za hrabrost da istupi sa idejama slobode", kazao je Kisindžer.

Kako je rekao, Gorbačov je uradio ogroman posao za dobrobit čovečanstva, ali nije uspeo da sprovede sve svoje vizije.

"Gorbačov je učinio velike usluge, ali nije bio u stanju da sprovede sve svoje vizije", rekao je bivši američki državni sekretar.

Mihail Gorbačov, poslednji predsednik Sovjetskog Saveza, preminuo je juče u 92. godini.

 

Komentari (0)

Evropa