Evropa

Posle Švedske i Finska pomaže energetskim kompanijama

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2022

-

18:13

Posle Švedske i Finska pomaže energetskim kompanijama
Sana Marin - Copyright Tanjug AP/Franck Robichon

veličina teksta

Aa Aa

Finska vlada saopštila je danas da planira da energetskim kompanijama ponudi do 10 milijardi evra novčanih garancija za obezbeđivanje likvidnosti, nakon što je Gasprom u petak zbog kvara obustavio isporuku gasa Severnim tokom.

"Vladin program je krajnja opcija finansiranja za kompanije kojima bi inače pretila nelikvidnost", rekla je premijerka Sana Marin na konferenciji za novinare.

Finska premijerka Marin rekla je da su neophodne mere i na nivou Evropske unije, sa ciljem da se stabilizuje funkcionisanje tržišta derivata i energije u celini.

U subotu je pomoć energetskim kompanijama ponudila i Švedska, u iznosu od 23,2 milijarde dolara, a Savet za finansijsku stabilnost saopštio je danas da je formalno odobrio mere vlade.

U Savetu se nalze predstavnici Ministarstva finansija, Uprave za finansijski nadzor i Švedske centralne banke, prenosi Rojters.

"Nalazimo se u izuzetno ozbiljnoj situaciji, gde Rusija pokušava da slomi Evropu, pritom ucenjujući švedska domaćinstva i kompanije. Nakon što je objavljeno da se Nemačkoj obustavlja dotok ruskog gasa, potrebne su hitne mere za obezbeđivanje likvidnosti proizvođača električne energije. Država mora da se uključi, da garantuje finansijsku stabilnost i, na kraju, izbegne finansijsku krizu", rekla je premijerka Švedske Magdalena Anderson.

Da bi garancije bile na snazi što je pre moguće, planirano je da se sutra održi sednica Uprave za finansijski nadzor, a zatim da o pomoći kompanijama odluči švedski parlament Riksdag.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa