Region

Severna Makedonija proglasila energetsku krizu – gasi se javna rasveta, važiće do marta sledeće godine

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2022

-

08:34

Severna Makedonija proglasila energetsku krizu – gasi se javna rasveta, važiće do marta sledeće godine
Severna Makedonija proglasila energetsku krizu – gasi se javna rasveta, važiće do marta sledeće godine - Copyright Tanjug/AP/Aurel Obreja, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Severne Makedonije donela je odluku o proglašenju kriznog stanja u snabdevanju električnom energijom na teritoriji cele zemlje i u snabdevanju toplotnom energijom na području grada Skoplja, javili su makedonski mediji.

Prva odluka je doneta zbog nedostatka toplotne energije, mogućnosti korišćenja alternativnog goriva i stanja na tržištu toplotne energije, dok je druga doneta zbog nedostatka struje i stanja na tržištu električne energije, saopštila je makedonska vlada. Odluke će početi da se primenjuju od 1. septembra i trajaće 30 dana.

To u praksi znači da će vlada finansijski pomoći državnog proizvođača električne energije AD ESM u obezbeđivanju potrebnog mazuta i uglja kako bi sva energetska postrojenja bila u funkciji. Ovo je druga krizna situacija, prva je završena prvog juna, navodi Telma.

Od prvog septembra, kada će na snagu stupiti krizno stanje, na snagu bi trebalo da stupe i poslednje donesene vladine mere štednje električne energije koje će važiti do kraja marta naredne godine, prenosi MIA. Za javne institucije one će biti obavezne, a za domaćinstva i firme imaće oblik preporuke.

One podrazumevaju obaveze poput isključenja dekorativnog osvetljenja fasada, nekorišćenja javnog osvetljenja kada ima dovoljno prirodnog svetla, kao i da se klima uređaji ne podešavaju niže od 27 stepeni u sezoni hlađenja i ne više od 20 stepeni u grejnoj sezoni, zamenu starih sijalica štedljivim i i obavezu da se isključuju računari. Sa paketom mera štednje predviđena je ušteda do 15 odsto, navodi MIA.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa