Politika

Poslanik Bundestaga: Severni tok 2 mogao bi da reši energetsku krizu, umesto ideologije potrebne su činjenice

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2022

-

20:05

Poslanik Bundestaga: Severni tok 2 mogao bi da reši energetsku krizu, umesto ideologije potrebne su činjenice
Štefan Kotre - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Puštanje u rad ruskog gasovoda Severni tok 2 moglo bi da pomogne u rešavanju rastuće energetske krize u Evropi, izjavio je danas poslanik Bundestaga Štefan Kotre za agenciju Tass.

"Čak i da su skladišta gasa puna, to će ove zime biti dovoljno za oko tri meseca. I šta onda? Ideologija mora da ustupi mesto politici usmerenoj na stvarne činjenice. Jedino razumno rešenje je pokretanje Severnog toka 2", kaže Kotre, član nemačkog parlamentarnog odbora za energetiku i zaštitu klime.

Nemačka vlada je u više navrata poslednjih nedelja poručila da nema planova za pokretanje gasovoda Severni tok 2, koji je završen prošle godine, ali nikada nije pušten u rad zbog birokratskog odugovlačenja Berlina s njegovom sertifikacijom i pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, prenosi Raša tudej (RT).

Međutim, sve više politčara poziva Bundestag da promeni stav i da dozvoli korišćenje tog gasovoda, koji ima godišnji kapacitet od 55 milijardi kubnih metara, što bi pomoglo Nemačkoj da se izbori s nestašicom energije usled smanjenog protoka gasa iz Rusije preko cevovoda Severni tok 1 zbog obustava iz tehičkih razloga i sankcija, navodi RT.

Potpredsednik nemačkog Bundestaga Volfgang Kubicki je, navodi se dalje, prošle nedelje pozvao na aktiviranje Severnog toka 2 "što je pre moguće" kako bi se napunila evropska skladišta gasa uoči zime.

"Gas preko Severnog toka 2 nije nepošteniji od onoga koji dolazi Severnim tokom 1. To je samo druga cev. Nema razumnog razloga da se Severni tok 2 ne otvori", rekao je on

Mišljenja u Evropi su podeljena po pitanju kakva bi trebalo da bude sudbina ovog gasovoda, dodaje RT i napominje da se poljski predsednik Andžej Duda založio u utorak za "potpunu demontažu" Severnog toka 2.

"Kada Rusija ratuje protiv Ukrajine, kada napada, okupira, promena politike na Zapadu treba da obuhvati ne samo suspenziju Severnog toka 2, već i njegovu likvidaciju, potpunu demontažu gasovoda", rekao je Duda tokom posete Kijevu.

Komentari (0)

Srbija