Evropa

Gardijan: Tras neće ponuditi svom rivalu Sunaku mesto u kabinetu

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

22:05

Gardijan: Tras neće ponuditi svom rivalu Sunaku mesto u kabinetu
Gardijan: Tras neće ponuditi svom rivalu Sunaku mesto u kabinetu - Copyright Tanjug/AP/Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Liz Tras, koja treba sutra da preuzme dužnost britanske premijerke, neće ponuditi bivšem ministru finansija i svom rivalu Rišiju Sunaku mesto u svom kabinetu, objavio je danas britanski Gardijan.

Ranije danas Rojters je preneo da je Sunak rekao da neće prihvatiti ministarsku poziciju u vladi Liz Tras.

"To jednostavno nije nešto o čemu razmišljam", kazao je Sunak za BBC na pitanje da li bi prihvatio ministarsku poziciju u vladi Liz Tras.

U izveštaju Gardijana, koji se poziva na izvore bliske novoj premijerki navodi se da se očekuje da će Tereza Kofi, sadašnja ministarka rada i penzione politike postati ministarka zdravlja.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel izjavila je ranije danas da će se povući sa funkcije kada Liz Tras zvanično preuzme mesto premijerke.

Ona je podnela ostavku samo nekoliko sati nakon što je Tras proglašena pobednikom izbora za lidera Konzervativne stranke, koja će biti sledeći britanski premijer.

Kako je poslanik koji pripada Konzervativnoj partiji rekao Rojtersu, Suela Brejvermen, trenutno državni tužilac, verovatno će naslediti Priti Patel na mestu ministra unutrašnjih poslova.

Pred novom premijerkom Velike Britanije Liz Tras nalaze se veliki izazovi, a vraćanje zemlje sa ivice recesije nesumnjivo će biti jedan od njenih najvažnijih zadataka.  

Među najvećim izazovima su, prema oceni stručnjaka, i inflacija i energetska kriza u kojoj se zemlja, ali i cela Evropa nalazi.

Svaki sedmi Britanac veruje da će Tras biti bolja od Džonsona

Prema jednoj anketi čije je rezultate preneo Rojters, britanska premijerka ne uživa veliko poverenje građana, pa tako tek svaki sedmi Britanac veruje da će Liz Tras biti bolja premijerka od Borisa Džonsona, dok četvrtina ispitanika smatra da će biti gora od prethodnog premijera.

Od 2.488 ispitanika u današnjoj anketi agencije JuGov, 14 odsto očekuje da će Tras raditi bolje od DŽonsona, dok 27 procenata smatra da će biti gora od njega, preneo je Rojters.

Liz Tras je izjavila juče da će već tokom prve sedmice na vlasti pokrenuti akciju za rešavanje problema rasta cena računa za struju i povećanja zaliha energenata.

Polovina anketiranih navela je da je razočarana što je Tras premijerka, dok je svaki peti Britanac izjavio da ima poverenja da će vlada njena vlada olakšati goruće pitanje visokih troškova života.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa