Evropa

"Nema vremena za medeni mesec": Veliki izazovi pred novom britanskom premijerkom - kako vratiti zemlju sa ivice recesije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/09/2022

-

19:57

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Veliki izazovi nalaze se pred novom premijerkom Velike Britanije Liz Tras, doskorašnjom ministarkom spoljnih poslova, koja je danas kaparisala novu funkciju kada je većinom glasova izabrana za lidera britanske Konzervativne partije. Tras je time istovremeno postala i naslednica Borisa Džonsona na mestu najodgovornije osobe u zemlji. Vraćanje zemlje sa ivice recesije nesumnjivo će biti jedan od njenih najvažnijih zadataka. 

Tras je u samom finišu pobedila Rišija Sunaka, bivšeg ministra finansija čija ostavka na poziciju u vladi zbog skandala Konzervativaca je i pokrenula lavinu, a konačni rezultat te lavine je smena Borisa Džonsona.

Bez obzira na to što je Tras odnela pobedu i time postala nova premijerka zemlje, to bi mogao da bude tek "početak njenih muka", jer je u predstojećem periodu ne čeka nimalo lak posao. Najveći izazovi koji su pred Tras su inflacija i energetska kriza, rekla je za Euronews Sbrija helena Ivanov sa instituta "Henri Džekson".

"Ranije su troškovi prosečnog Britanca za gas bili oko 800 funti godišnje. Kada je invazija počela, bile su procene da će biti 2.800, pre dve nedelje je prešla 3.000 funti, a sada će, prema najoptimističnijim procenama, biti čak 6.000 funti. To će sigurno biti njen najveći problem, i nešto čime će morati da se bavi", istakla je Ivanov.

Liz Tras je najavila da će uvesti najveće ekonomske promene u zemlji u poslednjih 30 godina. a Ivanov smatra da će ona to morati da uradi kako bi bar na neki način pokušala da obuzda inflaciju i energetsku krizu. 

Na ivici recesije

Da je posao pred novom britanskom premijerkom izuzetno težak, pokazuju i ekonomska istraživanja trenutnog stanja u zemlji, a sva vode manje-više istom zaključku: Velika Britanija je na ivici recesije.

Jedno od takvih istraživanja sproveo je institut "Cips" zajedno sa analitičkom kompanijom "S&P", koji je zaključio da je tokom avgusta zabeležen "težak i ubrzan" pad proizvodnje, pored takođe slabih brojki kada je u pitanju dominantniji sektor poslovanja u Velikoj Britaniji - ugostiteljstvo.

Banka Engleske pažljivo posmatra svaki izveštaj ovog tela kako bi uočila eventualne rane znake upozorenja kada je u pitanju ekonomija, pa su tako u najnovijem mesečnom biltenu mogli da vide sve veću zabrinutost zbog rastuće inflacije.

profimedia

 

Pritisci na cene koštanja su ostali izuzetno visoki, što je posledica rasta cene gasa i nafte usled rata u Ukrajini, a industrijski kompleksi nemaju pogodnosti kao obična kućna domaćinstva kada je u pitanju ograničenje cena energenata, prenosi Gardijan.

"Dolazeća premijerka suočiće se sa ekonomijom u kojoj vlada visoki rizik od recesije. Britanskoj ekonomiji preti dalje urušavanje tržišta rada, kao i konstantno podizanje cena zbog toga što su i energenti sve skuplji", rekao je Kris Vilijamson iz kompanije "S&P".

Banka Engleske je predvidela inflaciju koja će biti iznad 13 odsto, što znači da bi bila na najvišem nivou još od ranih 1980-ih, kao i dugu recesiju koja bi trebalo da stupi na snagu u poslednjem kvartalu ove godine. Ekonomisti iz "Goldman Saksa" imaju još pesimističnije prognoze - oni smatraju da bi inflacija mogla da ide i do 22 odsto, blizu posleratnog rekorda postavljenog 1975. godine.

Nema vremena za "medeni mesec"

S obzirom na poteškoće sa kojima se suočava, nova ministarka Velike Britanije neće imati mnogo vremena za proslavu pobede. To se najbolje oslikava u ponašanju njenog tima odmah nakon proglašenja - kako je prenela novinarka BBC sa lica mesta, tim Liz Tras se odmah nakon ručka vratio u kancelariju i krenuo da pravi strategiju za pomoć domaćinstvima sa računima za struju.

Na ubrzan rad kako bi se ograničile cene struje pozvala je i liderka Škotske nacionalne partije Nikola Stardžeon, a Kevin Piči, dopisnik britanskog javnog servisa za ekonomska pitanja piše kako ovakvi planovi Tras "dobro zvuče, sve dok se ljudi ne zapitaju kako će se finansirati".

"Velika je verovatnoća da će to na kraju koštati nekoliko milijardi funti, i narod će to morati da plaća ili kroz račune u narednoj deceniji, ili kroz neke poreze koje bi vlada uvela, ili kroz neke dodatne pozajmice", kaže Piči.

On je oprezan prilikom davanja prognoza kako će eventualne nove mere izgledati sve dok s ene objave (što bi trebalo da bude četvrtak, prema dosadašnjim izjavama). Uz to, Piči dodaje i da će ograničenje rasta cena struje pokriti samo Škotsku, Vels i Englesku, ali ne i Severnu Irsku.

Bliski saradnik nove britanske premijerke i verovatno budući šef njenog kabineta, Kvazi Kvarteng, naveo je u autorskom tekstu za FT da će vlada koju Tras bude vodila uzimati još pozajmica, kako bi ove zime pomogla ljudima "kroz ekstremno teška vremena".

On je sugerisao da će se revidirati postojeći fiskalni propisi kako bi se videlo da li odgovaraju novoj situaciji, ali je insistirao na tome da Velika Britanija ima još mesta da pozajmljuje, a da to istovremeno bude i "fiskalno odgovorno".

Ivanov: "Prema Srbiji isto kao i do sada"

Riši Sunak, koji je zajedno sa Tras bio glavni kandidat za budućeg premijera, osvojio je nešto više od 42 odsto glasova, a Ivanov smatra da je prošao bolje nego što se očekivalo pre izbora, ali i da će Konzervativna stranka morati mnogo da radi kako bi došlo do ponovnog ujedinjenja.

"Mislim da su skandali koji su se desili za vreme Džonsona jako podelili stranku, i postoje problemi oko toga da li je Bregzit zaista rešen ili ipak nije do kraja. Tras će morati mnogo da radi na tim pitanjima kako bi ujedinila stranku", smatra sagovornica Euronews Srbije.

Na ujedinjenje su pozvali i odlazeći premijer Boris Džonson, koji je na Tviteru napisao da je "vreme da svi Konzervativci apsolutno stanu iza nje", kao i sam Sunak, koji je rekao da su "Konzervativci jedna porodica". 

Kada su u pitanju stavovi koje će nova premijerka Velike Britanije zauzeti u pogledu Zapadnog Balkana, Ivanov ne smatra da će se bilo šta promeniti za Srbiju.

Euronews TV

"Mislim da će stvari manje-više ostati iste, jer Džonson i Tras imaju veoma slične spoljne politike. Sve što smo videli kada je u pitanju britansko tretiranje Zapadnog Balkana pod Džonsonom, videćemo i pod Liz Tras", ističe Ivanov.

Tras je poslednji put bila u poseti ovom regionu krajem maja, i tom prilikom je putovala u Bosnu i Hercegovinu, gde se sastala sa tamošnjim zvaničnicima. Tom prilikom, Tras je poručila da "rusko mešanje na Zapadnom Balkanu rizikuje da region vrati u rat".

Ona je tada, u svojstvu ministarke spoljnih poslova, optužila Moskvu da "vrši zlobni uticaj u zemljama koje su nekada činile Jugoslaviju", a Zapad je pozvala da se suprotstavi Vladimiru Putinu na Zapadnom Balkanu, isto kao i u Ukrajini.

Komentari (0)

Evropa