Evropa

"Ruski svet" u fokusu: Putin odobrio novu spoljnopolitičku doktrinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Euraktiv, Gardijan

06/09/2022

-

22:30

"Ruski svet" u fokusu: Putin odobrio novu spoljnopolitičku doktrinu
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/TASS News Agency Host

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je novu spoljnopolitičku doktrinu zasnovanu na konceptu "ruskog sveta" - pojma koji, između ostalog, konzervativni ideolozi koriste da opravdaju intervencije u drugim zemljama "u cilju podrške ruskojezičnom stanovništvu".

U dokumentu o "humanitarnoj politici" koji ima 31 stranicu i objavljen je više od šest meseci nakon početka rata u Ukrajini, navodi se da Rusija treba da "štiti, čuva i unapređuje tradicije i ideale ruskog sveta".

Iako je dokument predstavljen kao neka vrsta strategije meke moći, obuhvata zvanične političke ideje u vezi sa ruskom politikom i ruskim shvatanjem religije, a upravo takve ideje su neki ruski zvaničnici i javne ličnosti koristili kako bi opravdali invaziju te zemlje na Ukrajinu.

"Ruska Federacija pruža podršku svojim sunarodnicima koji žive u inostranstvu u ostvarivanju njihovih prava, kako bi se obezbedila zaštita njihovih interesa i očuvanje njihovog ruskog kulturnog identiteta", navodi se u dokumentu kojim se daje okvir spoljne politike.

Dodaje se još i da su "veze Rusije sa sunarodnicima u inostranstvu omogućile da na međunarodnoj sceni ojača svoj imidž demokratske zemlje koja teži stvaranju multipolarnog sveta".

Putinovo viđenje "ruske tragične sudbine"

Putin je godinama naglašavao da za "tragičnu sudbinu" smatra to što se, nakon raspada SSSR, oko 25 miliona etničkih Rusa našlo van granica te zemlje. Rusija je, međutim, nastavila da bivši sovjetski prostor, od Baltika do Centralne Azije, posmatra kao svoju legitimnu sferu uticaja, prenosi portal Euraktiv, navodeći da se ovakvoj ideji protive i neke od tih zemalja, kao i Zapad.

Novi dokument koji oblikuje spoljnu politiku kaže da Rusija treba da pojača saradnju sa slovenskim narodima, Kinom i Indijom, i dodatno ojača svoje veze sa Bliskim istokom, Latinskom Amerikom i Afrikom.

U njemu se navodi da bi Moskva trebalo dalje da produbi svoje veze sa Abhazijom i Osetijom, odnosno gruzijskim regionima za koje Moskva tvrdi da su nezavisni otkako se završio rat protiv Gruzije 2008. godine, kao i sa dva otcepljena entiteta u istočnoj Ukrajini, samoproglašenim Donjeckom Narodnom Republikom i Luganskom Narodnom Republikom.

Govoreći na video-konferenciji o dugoročnom društveno-ekonomskom razvoju teritorije Petropavlovsk-Kamčatka, Putin je aludirao da "mesta na kojima je prolivena ruska krv imaju veoma poseban značaj".

Govoreći o ruskim žrtvama u Krimskom ratu 1854. (u kojem je Rusija izgubila od saveza Otomanskog carstva, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Pijemont-Sardinije), Putin je govorio o herojstvu carske ruske vojske i naglasio da "današnja Rusija mora da opravda žrtve koje su tada podnete".

"Pred nama je sveta dužnost koja se sastoji u tome da se pobrinemo da žrtve koje su podnele prethodne generacije budu opravdane. Danas je sve to u našim rukama. Moramo to učiniti", rekao je Putin, sudeći prema transkriptu na zvaničnoj internet stranici Kremlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa